BINNENLAND – De boeren die aansloten zijn bij Farmers Defence Force hebben het plan opgevat om rond kerst de distributiecentra van grote supermarkten te blokkeren. In Overijssel gaat het om het distributiecentrum van Jumbo in Raalte en dat van Albert Heijn in Zwolle. Men wil de voedselvoorziening plat leggen. De gedachte is dat consumenten dan als het ware worden gedwongen hun inkopen bij boerderijwinkels te doen, direct bij de bron.

 ”Na het weekend gaan de regiobeheerders van de actiegroep hierover met elkaar in gesprek”, aldus Mark van den Oever, de voorzitter van de actiegroep. LTO Noord stelt zich vooralsnog terughoudend op en komt morgen met een reactie op het voornemen van Farmers Defence Force.

De boeren zijn nog steeds niet tevreden over het kabinetsbeleid als het gaat om stikstofuitstoot en PFAS-normen. Vorige maand presenteerde de verenigde boerenorganisaties eigen plannen om de uitstoot te verminderen, maar volgens de actiegroep maakt het kabinet daar geen enkele haast mee.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van supermarktbedrijven, heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de plannen van Farmers Defence Force.