DALFSEN – Je pasgeboren baby in een documentairereeks over het ‘bijzondere eerste levensjaar’ van een kind. Wie dat wel wat lijkt kan contact opnemen met Dalfsenaar Björn Zillen van Xapp. Hij is namelijk op zoek naar ouders en hun nog ongeboren wereldburger. De opnames zijn op 14 maart. Over het waarom ouders hun kind hieraan zouden moeten blootstellen zegt hij: “Je levert een bijdrage aan een wetenschappelijke documentaire. Andere mensen hebben er iets aan. En ja, het is bijzonder om later terug te zien, als je kind groter is.” Over dit bijzondere onderwerp schreef Herre Stegenga in regionaal dagblad De Stentor.

Björn Zillen: “We zoeken baby’s die tussen de 2 en 4 weken oud zijn. Zonder dat ze het in de gaten hebben, zullen de pasgeborenen te zien zijn in ‘Babies’. Een serie van 12 afleveringen van een uur over het ‘bijzondere eerste levensjaar’ van een kind.”. Hij weet nog niet waar de documentaire te zien zal zijn. “Discovery Channel is een grote kanshebber en anders een streamingdienst.” De maker van ‘Babies’, het Britse productiebedrijf Nutopia, heeft eerder documentaires gemaakt voor onder meer Discovery Channel en BBC. Björn Zillen: “Het is een partij die oké is.”

Het grootste deel van de opnamen gebeurt in Engeland, met Britse baby’s dus. Vanwege de goede reputatie van Xapp klopten de programmamakers ook in Dalfsen aan. De baby’s worden gefilmd in de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze krijgen sensoren opgeplakt om hun bewegingen te meten. “Uiteraard gebeurt dit onder begeleiding van deskundigen’’, benadrukt Björn Zillen die hoopt op veel aanmeldingen. Wie meedoet, krijgt een vergoeding.