NIEUWLEUSENEen kleine 6300 feestgangers hebben zaterdag genoten van het Mega Piraten Festijn, het Nederlandstalige feestje bij uitstek. Velen van hen kwamen uit Nieuwleusen en omgeving, de rest uit alle uithoeken van ons land. Eddie Mensink kan terugkijken op een meer dan geslaagd evenement. Zaterdag 8 december wordt het allemaal nog eens dunnetjes overgedaan, dan met 30.000 man in het GelreDome in Arnhem. Daarna is het voor de hele crew een paar weken uitblazen geblazen en dan begint het hele circus weer van voren af aan. Piratenmuziek leeft en hoe!

“Piraten der Lage Landen, welkom op het Mega Piraten Festijn” klonk het zaterdagavond in de megatent. Gekleed in zijn onafscheidelijke blauwe glitterpak kondigde Willy Oosterhuis de artiesten met de nodige schwung aan en af. Onvermoeibaar is deze kleine grote man die inmiddels een slordige veertig jaar in de Nederlandse artiestenwereld rondloopt en zorgt voor een onophoudelijke stroom publiciteit. Aukje Fijn uit Nieuwleusen stond in het voorprogramma en beet het spits af. Het optreden voor een groot publiek ging haar uitstekend af. Dat belooft wat voor de toekomst, los van haar zangkwaliteiten want die zijn onbetwist.

George Baker, 73 inmiddels, maar stil going strong, bracht met zijn vijftig jaar podiumervaring een medley van zijn grootste hits, waaronder het inmiddels tijdloze Little green bag. De jeugdigheid spatte er vanaf. Overigens gold dat ook voor het optreden van Corry Konings, de koningin van het levenslied, die net als George een halve eeuw in het vak zit. Snollebollekes, de act van de Brabantse cabaretier Rob Kemps, hoefde geen introductie. Het feestbeest van onder de grote rivieren zweepte het publiek op tot grote hoogte. In een vloeiende beweging ging de hele meute van links naar rechts en weer terug. Het Mega Piraten Festival – live uitgezonde door Radio NL – was van begin tot eind een muzikale rollercoaster die in alle opzichten strak werd geregisseerd. Daarin was ook een rol weggelegd voor Ben Vosselman van Forty4safety en zijn dertig koppen tellende team. Met behulp van cameratoezicht pikten zij de raddraaiers en verbodsovertreders eruit en smoorden daarmee knokpartijtjes en relletjes in de kiem.

Het was aan Gerard Joling om het feestje af te sluiten en dat deed de 58-jarige noordhollander met verve. “Wat een topper”, verzuchtte een fan, zich niet bewust van het woordgrapje. Maar eerlijk is eerlijk: ze had wel gelijk. Die kwalificatie gold voor iedereen die zaterdagavond op het podium stond, inclusief het spontane optreden van Bert Pekkeriet tijdens het miniconcert van het Dalfser duo Harten 10. Hij stal de show.

 

audiofragment: Tineke Willems, Martien Ekkelenkamp en Bert Pekkeriet

 

Deze editie was een thuiswedstrijd voor het gros van de Nieuwleusenaren en dat werd, getuige de enthousiaste reacties, merkbaar gewaardeerd. Of het Mega Piraten Festijn volgend jaar terugkeert in het dorp waar het ooit begon, is ongewis. Tot die tijd kunnen de inwoners teren op een meer dan geslaagd muzikaal feestje.

(foto’s: Johan Bokma Fotografie) De complete fotomap van het Mega Piraten Festijn staat hier