(bron: Rijksoverheid)

 

 

VECHTDAL – 95 Euro. Dat kost het als de politie je betrapt op fietsen met een telefoon in de hand. “In het verkeer zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het voor alle verkeersdeelnemers, ook fietsers, belangrijk dat ze hun aandacht en ogen op de weg houden en niet op het scherm van hun telefoon”, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen. “We denken vaak dat we kunnen multitasken in het verkeer, maar dat kunnen we niet, rijd dus MONO. Mijn oproep aan alle fietsers is helder: hou je mobieltje en 95 euro in je zak.”

De nieuwe regel geldt per vandaag voor zowel een ‘mobiele telefoon’ als een ‘mobiel elektronisch apparaat’. Dat houdt in dat ook het vasthouden van andere elektronische apparaten zoals tablets, muziekspelers en camera’s niet langer is toegestaan tijdens get fietsen of achter het stuur. Als een mobiel apparaat in een houder zit mag het wel worden gebruikt, bijvoorbeeld voor navigatie of handsfree bellen.

Het verbod geldt alleen tijdens het rijden. Wie bijvoorbeeld met de fiets stilstaat voor het verkeerslicht, mag dus wel zijn of haar mobiele telefoon vasthouden. De boete voor bestuurders van niet gemotoriseerde voertuigen, zoals de fiets, bedraagt dus 95 euro. Ook bestuurders van trams kunnen een prent krijgen als ze hun mobieltje gebruiken. De boete bedraagt 240 euro, net zo veel dus als de bestuurder van een auto of motorfiets. Van berijders van een brom- of snorfiets wordt een bijdrage van 160 euro aan de staatskas gevraagd.