Vechtdal FM-verslaggever Gert Stegeman in actie (foto: aangeleverde foto)

 

OMMEN – Het streefbedrag was 50.000 euro, maar het werd meer. Samen met burgemeester Hans Vroomen maakte minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink zaterdagavond bekend dat de actie CaMo & friends 4 SMA het lieve sommetje van 64.750 euro heeft opgebracht. Op de Markt stroomden de tranen en klonk gejuich en applaus.

Het afgelopen half jaar zetten tientallen, misschien wel honderden mensen in Ommen hun beste beentje voor om zoveel mogelijk geld in te zamelen om verder onderzoek naar de progressieve spierziekte SMA (*) mogelijk te maken. De actie was op touw gezet door de vriendengroep van Jan Jaap Lukas en Linda Meijerink uit Ommen. Hun twee kinderen, Cato en Moos, hebben deze spierziekte. De actie verspreidde zich als een olievlek en wordt gesteund daar talloze Ommenaren en lokale ondernemers. Zaterdag werd de actie afgesloten met een benefietdag in het centrum van Ommen. 

Radioverslaggever Gert Stegeman van Vechtdal FM deed ‘s ochtends en ‘s middags live verslag van alle activiteiten en sprak met ondernemers, publiek en de initiatiefnemers van de actie. In het centrum van alles te beleven en te proeven. Er waren pannenkoeken en cupcakes, er was een springkussen, goochelaar Magic John, trad op, er stonden brandweer-, ambulance- en politiewagens en er was muziek, onder andere van het duo De Dikdakkers (bekend van Het Vliegerlied). Na de bekendmaking barstte het feest los met een optreden van Broadway, één van de beste coverbands die ons land rijk is

Het eindbedrag is niet officieel. Er lopen nog enkele acties, dus onderaan de streep wordt de opbrengst nog een stuk hoger.

 

 

* Spinale Musculaire Atrofie (SMA) is een progressieve spierziekte die erfelijk is. SMA vernietigt de zenuwen die de vrijwillige spierbewegingen aansturen, waardoor bewegingen als kruipen, lopen, hoofd en nek bewegingsvrijheid, maar zelfs ook slikken en ademhalen uiteindelijk onmogelijk worden. In Nederland worden jaarlijks ongeveer twintig kinderen geboren met SMA. Tien van hen hebben de ergste vorm en overlijden binnen twee jaar na de geboorte. Iedereen kan SMA krijgen en het kan op alle leeftijden worden ontdekt. Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we de oorzaak van SMA, een belangrijk begin, maar nog niet de oplossing. Zo lang die oplossing op zich moet laten wachten, wordt gestreefd naar een zo goed mogelijke kwaliteit van leven.