(afbeelding: Farmers Defence Force)

 

 

BINNENLAND – Tot nog toe is de voorspelde stroperigheid op de weg uitgebleven. In verband met de verwachtte drukte rond het landelijk boerenprotest van Farmers Defence Force (FDF) in Den Haag, waarschuwde de  ANWB dinsdag voor vertraging. Dit lijkt alleszins mee te vallen. Hoe de situatie rond de avondspits zal zijn is nu nog niet te voorspellen.

Op recreatiekamp De Koekamp, niet ver van het Malieveld, stonden rond half elf een kleine vijfduizend boeren. Er worden er 7.500 verwacht. Rond elf uur wordt de protestbijeenkomst officieel geopend door FDF-voorman Mark van den Oever, fruitteler, varkenshouder en kerstbomenkweker in het Noord-Brabantse Sint Hubert. Er wordt vandaag geprotesteerd tegen het gevoerde landbouwbeleid in het algemeen en de stikstofcrisis in het bijzonder. Dat gebeurt onder het motto ‘Het is Vijf voor Twaalf!’ Tot vijf uur vanmiddag is er op het terrein muziek en zullen verschillende sprekers het woord voeren. Onder hen het Tweede Kamerlid Maurits von Martels (CDA) uit Dalfsen die onlangs een zeskoppige FDF-delegatie ontving op zijn melkveebedrijf in Hessum. Partijgenoot en landbouwwoordvoerder Jaco Geurts doet uit de doeken waar het CDA staat in de landbouwhervorming. Dinsdag riep FDF de Tweede Kamerfractie van het CDA om op om een signaal af te geven en uit het kabinet te stappen. Op de website van RTV Oost noemde Maurits von Martels de oproep ‘contra-productief’.

Waarom de organisatie ervoor heeft gekozen om de protestbijeenkomst vandaag te houden, heeft alles te maken met het feit dat het Mesdag Zuivelfonds morgen de RIVM-stikstofcijfers openbaar maakt. Het credo van Farmers Defence Force is dat er voor die tijd moet worden gelobbyd en niet nádat politici standpunten hebben ingenomen. Donderdagochtend vergadert de Tweede Kamer namelijk over de stikstofcrisis, later die dag worden de Mesdagcijfers openbaar gemaakt.

Onderweg naar Den Haag zijn verschillende boeren op de bon geslingerd omdat ze gebruik maakte van de snelweg of 100 kilometerweg. Dat is tegen het protocol dat Farmers Defence Force had afgekondigd en waarin met klem werd geadviseerd gebruik te maken van de B-wegen.

Farmers Defence Force timmert flink aan de weg en laat een progressief geluid horen. Volgens regionaal dagblad De Gelderlander heeft de boerenprotestorganisatie ook plannen voor een eigen televisieomroep. De ledenwervingscampagne is inmiddels begonnen. Via hun eigen televisiekanaal willen de boeren bewustwording oogsten bij het publiek.