Wethouder André Schuurman verzilverde zijn blikjes bij kringloopmedewerker Roy Leemhuis (foto: gemeente Dalfsen)

 

DALFSEN – Het loont de moeite om kleine plastic flesjes in te leveren bij de winkel, want sinds 1 juli zit er statiegeld op. De regeling geldt niet voor de metalen drankblikjes, maar de gemeente Dalfsen verzon een list. Wie zo’n blikje (al dan niet gedeukt of plat) inlevert bij kringloopwinkel Noggus en Noggus in Dalfsen, krijgt 15 eurocent. Handje contantje of in de vorm van een shoptegoed bij de kringloop die het bedrag als klap op de vuurpijl ook nog eens verdubbelt.

Milieuambtenaar Thijs Mosterman vroeg zich af waarom er nog gewacht wordt met het invoeren van statiegeld op blik. Tegen RTV Oost vertelde hij: “Veel supermarkten en ook de frisdrankindustrie zijn niet happig op statiegeld. Het is veel meer werk en ze hebben meer opslag nodig. Daarom doen ze het gefaseerd. Blik krijgt over twee jaar statiegeld.” Mosterman vond het de hoogste tijd om dat naar voren te schuiven. “Al enkele jaren krijgen wij geld van de frisdrankindustrie om zwerfvuil te verwijderen. Want zwerfafval van flesjes of blik blijkt in de top tien van ergernissen te staan. Dat geld kunnen we als gemeente steken in het opruimen van dit afval of we geven wat geld aan de kringloopwinkel die het inzamelt. We mogen zelf weten hoe we dat geld besteden.”

Bedrijfsleider Robin Drost van Noggus en Noggus in Dalfsen is enthousiast. “We vonden het zo’n goed idee dat we de waarde zelfs verhogen. Wanneer mensen meer dan tien blikjes inleveren, kunnen ze het omzetten in een shoptegoed en verdubbelen we het bedrag. Dus dan kunnen mensen dat tegoed besteden in de kringloopwinkel, waardoor er ook nog eens meer tweedehandsspullen verkocht worden. Hoe duurzaam wil je het hebben? Veel mensen brengen hun oud papier, metaal en glas toch al hier. Blik is een logische toevoeging.” Lucratieve handel voor kinderen? “Wie weet, maar het is al mooi als ze op de kop door de bosjes struinen op zoek naar blikjes, aldus Drost met een grijns van oor tot oor.

Het ingeleverde blik gaat trouwens gewoon in de metaalcontainer bij Noggus en Noggus. Er wordt verder weinig mee gedaan, maar op deze manier belandt er minder afval in de natuur en komen er meer mensen naar de kringloop. Thijs Mosterman hoopt dat milieuambtenaren van andere gemeenten het idee overnemen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in