Ze zaten er echt in, haringen van de eerste vangst van dit jaar (eigen foto)

 

DALFSEN – Na een hap uit het bolle ruggetje van een Hollandse Nieuwe sprak keurmeester en visspecialist Arie Kuijt uit het Zuid-Hollandse vissersdorp Katwijk dinsdagmiddag in De Trefkoele+ de verlossende woorden: “een gezonde, romige en vette haring”. De reden waarom hij samen met een tweetal haringmeisjes en Ilena van der Plas van het Nederlands Visbureau was afgereisd naar Dalfsen, was een bijzondere. Vlaggetjesdag, de dag dat het eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor een goed doel wordt geveild, ging voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door en dus zocht en vond het Visbureau een goede aanleiding om wat mensen in het zonnetje te zetten en tegelijkertijd het zilte visje te promoten. Werd het eerste vaatje haring vorig jaar aangeboden aan de IC-medewerkers in de Nederlandse ziekenhuizen, dit jaar was het de beurt aan alle GGD-corona-vaccinatiemedewerkers in het land.

Op de priklocatie in Dalfsen lieten plaatsvervangend hoofd Margreet Algera van de GGD IJsselland en projectmanager vaccinatie GGD IJsselland Gerda Curfs zich de door Arie Kuijt schoongemaakte harinkjes goed smaken. Iets wat later ook opging voor de mensen die dag in dag uit prikken zetten in tot vaccinatielocatie omgebouwde sporthal van De Trefkoele+. Deze week alleen al ruim 4000 stuks.

Ilena van der Plas van het Nederlands Visbureau: “Het is elk jaar weer een spannende wedloop voor de haringvissers en Nederlandse haringgroothandelaren om tijdig de vangst van goede kwaliteit aan land te krijgen, te kunnen kopen en verwerken en om op tijd alle vishandels in Nederland te kunnen beleveren. Men blijft immers afhankelijk van de natuur die moet meewerken voor de kwaliteit en het blijft een kwestie van wilde jacht. De maatjesharing komt deze weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. Ook dit jaar is de uitdaging aangegaan om met man en macht voor de eerste verkoopdag woensdag 16 juni, voldoende Hollandse Nieuwe beschikbaar te hebben om het seizoen te kunnen starten. En dat is weer gelukt.

Vanaf morgen is de Hollandse Nieuwe verkrijgbaar bij alle visspecialisten is het Vechtdal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in