Marloes Beekhuis van Dalfijn in 2019 op de boerenmarkt in Vilsteren. Met wat geluk mag de markt met producten uit de streek binnenkort weer open (aangeleverde foto)

DALFSEN – Zonder uitzondering kijken de liefhebbers van de Hollandse Nieuwe uit naar woensdag 16 juni, de dag dat het zilte visje van de eerste vangst van 2021 weer volop verkrijgbaar zal zijn. Bij het gros staat die datum niet eens in de agenda; het is immers een gegeven, een vaststaand feit, dus waarom noteren? 

Gert-Jan Beekhuis van visspecialzaak Dalfijn in Dalfsen verkoopt het jaar rond haring, maar popelt om het zilverkleurige visje van de eerste lichting te keuren en de lekkernij te delen met zijn klanten. Hij is vooral benieuwd of het relatief koude voorjaar van invloed is op de smaak. Ook in het dorp gonst de komst van de Hollandse Nieuwe rond. Niet dat er wat mis is met de ‘oude’, maar het is toch altijd een speciaal moment.

Hoe Hollands is die nieuwe haring eigenlijk? In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden komt de traktatie niet uit Nederlandse wateren, maar uit Deense, Zweedse en Noorse contreien. De vis wordt in Skagen in Denemarken volgens Nederlands procedé gekaakt en gepekeld en van daaruit gedistribueerd en mag dus Hollandse Nieuwe heten.

Voor de tweede keer in 36 jaar is er geen traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. In plaats daarvan overhandigt het Nederlands Visbureau dinsdagmiddag met het nodige vlagvertoon een tonnetje haring aan GGD-managers Margreet Algera en Gerda Curfs en de medewerkers op vaccinatielocatie De Trefkoele+ in Dalfsen. Een dankjewel voor hun inzet tijdens de coronapandemie.

Benieuwd hoe de Hollandse Nieuwe smaakt? Welnu, proeven kan vanaf woensdag 16 juni bij de MSC gecertificeerde visspeciaalzaak Dalfijn aan het Kerkplein in Dalfsen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in