BALKBRUG – Regen, veel wind en een grijs wolkendek dat ervoor zorgt dat er bijna geen zonnestraaltje doorkomt; Nederlandse wijnmakers kijken met argusogen naar de weerberichten. Het weer zorgt op wijnboerderij Reestlandhoeve voor de nodige vertragingen, maar door de speciale klimaatbestendige druiven lijkt de oogst dit jaar niet in het water te vallen.

Aan de ruim vier hectare druivenranken van de Reestlandhoeve in Balkbrug hangen slechts enkele knoppen die later moeten transformeren tot trossen. “De natuur loopt nu zo’n drie tot vier weken achter”, vertelt de 22-jarige wijnboer Bas Huisman.

Binnen de Reestlandhoeve, dat naast een wijnmakerij tevens een zorgboerderij is, is Bas verantwoordelijk voor de wijnproductie. “Het is heel mooi om het proces ‘van grond tot mond’ mee te maken. Toch blijft het voor wijnmakers in Nederland een lastig product. Je bent van veel factoren afhankelijk. Het wisselvallige weer is er daar bijvoorbeeld eentje van.”

Tekst loopt door onder de foto

Goede moed
Terwijl de regen met bakken uit de lucht komt, rijdt een medewerker van de Reestlandhoeve met een tractor tussen de rijen door. “Er worden draden tussen de wijnstokken gespannen. Als ze straks beginnen te groeien, kunnen ze daar tegenop klimmen”, legt Bas uit.

Dat groeien loopt dus wat achter, maar Bas heeft er alle vertrouwen in dat er ook dit jaar geoogst kan worden. “Inmiddels zien de voorspellingen er weer wat beter uit. Zodra het warmer wordt en de zon op de wijnranken staat, groeien ze ontzettend hard. Ze hebben dan een aantal maanden nodig om te rijpen. Hopelijk kunnen we dan rond eind september of begin oktober beginnen met oogsten.”

‘Kunnen wel tegen een stootje’
De Nederlandse druiven zijn in staat om het slechte weer te doorstaan. “We hebben hier druiven die het Nederlandse klimaat aankunnen. Daar maak ik me niet al te veel zorgen over.”

Zo staan er op de Reestlandhoeve wijnranken van de rassen Regent en Johanniter. Die druivensoorten doen misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar komen volgens Bas deels overeen met de bekendere Riesling en Pinot Gris. Deze soorten gedijen goed in de wat koelere gebieden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in