Mr. Senior Pride in Deventer Ralph Kleinbussink (links) en Commissaris van de Koning Andries Heidema met de ‘progress pride flag’ bij het provinciehuis in Zwolle. Deze werd ontworpen door de Amerikaanse grafisch designer Daniel Quasar. De voorloper, de bekende zeskleurige regenboogvlag, is een ontwerp van René Huitema, kerndocent Rotterdam Academy (foto: Klaas Bisschop)

 

DALFSEN – De Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie, de dag waarop aandacht wordt gevraagd voor ieders recht op vrijheid en veiligheid. Die dag is op 17 mei. Daarom wapperde maandag bij het raadhuis in Dalfsen de ‘progress pride flag’, een doorontwikkeling van de zeskleurige regenboogvlag met een extra zwarte en bruine streep die symbool staan voor de relatie tussen de emancipatie van de LHBT+-gemeenschap en de strijd tegen racisme. Op de website van de gemeente legt burgemeester Erica van Lente uit waarom ze het belangrijk vindt dat er ook in Dalfsen aandacht is voor LHBTI+’ers.

Waar staat de afkorting LHBTI+ ook alweer voor?
“De afkorting LHBTI+ of LHBTQIA+ geeft een heel scala aan seksuele oriëntaties of genderidentiteiten en expressies weer: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, interseks, aseksueel en de + laat zien dat er ook nog andere oriëntaties zijn. Best een veelomvattende afkorting dus, maar zo divers zijn wij als mensen!”

Waarom is het nodig om aandacht te besteden aan deze doelgroep?
“Mogen zijn én laten zien wie je bent klinkt zo gewoon, maar dat is het niet voor iedereen. Cijfers uit 2019 lieten zien dat 40 procent van de LHBTI’ers in de provincie Overijssel zich ‘wel eens’ tot ‘vaak’ onveilig voelt op straat. En dat 1 op de 6 LHBTI’ers een discriminatie-incident meemaakte. Ik moet zeggen dat ik schrok van deze cijfers. Over onze gemeente hebben we geen aparte cijfers beschikbaar, maar ik vermoed dat dit ook in de gemeente Dalfsen gebeurt.”

Waarom hijst de gemeente Dalfsen de vlag op 17 mei?
“In 2019 is de gemeente Dalfsen regenbooggemeente geworden. Dit was een initiatief van de gemeenteraad. Het is namelijk van belang dat in de gemeente Dalfsen iedereen zichzelf kan zijn. Om dit te onderstrepen is in 2019 en 2020 de regenboogvlag gehesen op ‘coming out day’ 11 oktober. Nu doen we dat ook op 17 mei. Op die dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd om discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender identiteit, expressie of geslachtskenmerken tegen te gaan. Wie je bent en van wie je houdt mag geen aanleiding zijn voor buitensluiting of geweld.”

Wat betekent het verder dat de gemeente Dalfsen regenbooggemeente is?
“Het hijsen van de vlaggen is natuurlijk al een belangrijk signaal, maar we willen méér doen als regenbooggemeente. Iedereen moet mee kunnen doen, iedereen moet zichzelf kunnen zijn, en zich veilig kunnen voelen. Lukt dat in de gemeente Dalfsen? De komende tijd willen we een beter beeld krijgen van hoe dat is in onze gemeente. Dat doen we door in gesprek te gaan. Met LHBTI’ers zelf, maar ook bijvoorbeeld met Saam Welzijn, kerken, sportverenigingen, de anti-discriminatievoorziening Vizier Oost, de politie, de woningcorporatie, het COC.”

Hoe kunnen inwoners ervaringen delen met de gemeente?

“Als er inwoners zijn die nu al hun verhaal met mij willen delen over hun eigen ervaringen, dan nodig ik hen van harte uit alvast contact te leggen via aanmelden@dalfsen“, besluit Erica van Lente, burgemeester van de gemeente Dalfsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in