Net als voor zijn collega-chauffeurs is het ook voor Michel Visser behelpen geblazen (foto: Max van Olst)

 

 

OUDLEUSEN (DALFSEN) – “Een gevangene heeft het beter voor elkaar”, aldus Jurrian Visscher van wegrestaurant Roadrunner in Oudleusen. “Ze zitten een hele dag achter het stuur en moeten nu tijdens hun pauze of aan het einde van de werkdag hun maaltijd achter het stuur opeten. Ik vind dat echt onbegrijpelijk.” Op zoek naar draagvlak om het restaurant open te stellen voor de ridders van de weg kaartte hij enige tijd terug de ‘schrijnende situatie’ van vrachtwagenchauffeurs aan in de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Dalfsen. Dat schrijft Max van Olst op de website van RTV Oost.

Rond half acht ‘s avonds rijden diverse vrachtwagens het terrein van wegrestaurant Roadrunner op. Op het terras staan enkele tafeltjes uitgestald, maar die worden niet gebruikt. “Ten eerste wil ik niet dat de chauffeurs hun eten in de kou op moeten eten”, vertelt Jurrian. “Het is nu zo’n tien graden buiten. Dat betekent dat de maaltijd al na zo’n drie minuten koud is. Dat wil ik ze niet aandoen. Daarnaast moeten de terrassen om zes uur ’s avonds sluiten. Meestal eindigt de dienst van een vrachtwagenchauffeur na zessen, dus dan kan ik ze niet aan een tafeltje op het terras zetten.”

Vrachtwagenchauffeur Michel Visser staat op de parkeerplaats van Roadrunner en heeft inmiddels zijn avondmaaltijd, verpakt in een kartonnen doosje, in zijn cabine uitgeserveerd gekregen. “Het is verre van ideaal om je maaltijd op deze manier te moeten eten”, zegt Michel terwijl hij een uitvouwtafeltje uitklapt. Het tafeltje rust op de ene kant op het stuur, de andere kant is tegen zijn borstkas gedrukt. “Je moet dat ding rechthouden, anders heb je de schnitzel op schoot liggen. Ik ben geen chauffeur geworden om dit soort taferelen uit te moeten halen. In coronatijd is het niet prettig om te overnachten en ergens te eten. Iedereen die een ‘normaal leven’ leidt, zit ’s avonds met het gezin aan tafel te eten. Wij kunnen dan niet bij vrouw en kind zijn, maar eten normaal gesproken met collega’s in het restaurant. Dat kunnen we nu niet.”

Wegrestaurantuitbater Jurrian heeft het probleem inmiddels ook op politiek niveau aangezwengeld. “Ik heb contact gehad met Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging. Zij heeft onlangs een motie ingediend die ervoor moest zorgen dat wegrestaurants hun deuren voor beroepschauffeurs konden openen.” De motie haalde geen meerderheid in de Tweede Kamer. “Caroline gaf me de tip om het op lokaal niveau aan te kaarten. Ik hoop dat de burgemeester van de gemeente Dalfsen een ontheffing wil verlenen aan wegrestaurants, zodat chauffeurs op een normale manier hun maaltijd kunnen eten. Het zou in ieder geval naar hen een mooi signaal zijn.” Inmiddels is Jurrian door drie partijen in de gemeenteraad van Dalfsen benaderd.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in