(afbeelding: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

 

OVERIJSSEL – Bevrijdingsdag betekent dat we de vrijheid vieren. Waar vorig jaar vanwege corona alle Bevrijdingsfestivals halsoverkop moesten worden afgeblazen en het te kort dag was om volwaardige alternatieven op te tuigen, is dit jaar iedereen voorbereid op een online programma, zo ook in Zwolle. Directeur Annemien Brugging van het Bevrijdingsfestival Overijssel is tevreden over het online programma van het bevrijdingsfestival in Zwolle, maar hoopt dat op het laatste moment te kunnen ‘opplussen’ met publiek.” Dat schrijft Timo Waarsenburg op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

De inhoudelijke component van het Bevrijdingsfestival is in Overijssel sinds jaar en dag sterk vertegenwoordigd. Annemien Brugging: “Dit jaar dus ook. Met bijvoorbeeld een interactieve audioroute door de stad en een online dansworkshop voor ouderen met muziek én dansles uit de jaren vijftig. En een hybride lesprogramma: workshops in de klas, al dan niet via een live verbinding, rond het thema ‘wat betekent vrijheid nu?’ Daar zijn we in april al mee begonnen.” Medeorganisator Emma Quilligan vult aan: “De inhoud valt eigenlijk eenvoudiger digitaal te organiseren dan het muzikale deel. We hebben niet de illusie dat mensen online een heel concert zullen volgen. Daarom zetten we voor de muziek en optredens in op een fragmentarisch aanbod met korte optredens, interviews, gesprekken en terugblikken op voorgaande jaren. Om iedereen op elk moment een gevarieerd en aantrekkelijk programma te bieden.”

Alle creatieve programma’s om Bevrijdingsdag 2021 ondanks de beperkingen zo mooi en aantrekkelijk mogelijk op te tuigen ten spijt, hopen de organisatoren dat dit toch vooral een digitaal tussenjaar is. En dat de Bevrijdingsfestivals volgend jaar weer in volle opvang kunnen worden gehouden. Al biedt de noodgedwongen alternatieve opzet ook zeker voordelen voor de toekomst. “Waar ons festival normaal gesproken in Zwolle plaatsvindt, waaieren we nu met ons aanbod makkelijker over de hele provincie uit”, constateert Brugging. Quilligan: “En dat willen we er graag inhouden. Net als de samenwerking met andere Bevrijdingsfestivals in het land, die nu veel intensiever is dan voorgaande jaren.”

Editie 2021 van het Bevrijdingsfestival Overijssel is 5 mei hier te volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in