Op 4 mei hangt de vlag halfstok, zoals hier op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg in Ommen (aangeleverde foto)

 

 

DALFSEN – OMMEN – “Hoewel we ook in 2021 helaas weer geen samenkomst kunnen houden om stil te staan bij alle oorlogsslachtoffers, hebben we manieren gevonden om toch samen te herdenken. En dat is belangrijk. Ook om na te denken over hoe vrij wij zelf eigenlijk zijn”, aldus burgemeester Erica van Lente van de gemeente Dalfsen over de herdenking op 4 mei. Op deze dag worden de burgers en militairen herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Vorig jaar werd in gedachte stilgestaan bij 75 jaar vrijheid en het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. 2021 Is het jaar om vooruit te kijken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021? Niet voor niets is het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘na 75 jaar vrijheid’. “Juist nu we in deze coronacrisis beperkt worden in onze bewegingsvrijheid, voelen we wat het betekent om vrij te zijn”, benadrukt Van Lente.

Evenals vorig jaar is er ’s avonds op 4 mei geen publieke kranslegging bij de monumenten in Nieuwleusen en Dalfsen. Burgemeester Erica van Lente en kinderburgemeester Myla Groenendijk leggen eerder op de dag een krans in Nieuwleusen, waarna de burgemeester een toespraak houdt en Myla een gedicht voordraagt. De video die hiervan wordt gemaakt is op 4 mei vanaf 20.30 uur te zien via de social media kanalen van de gemeente Dalfsen (Facebook, Twitter en Instagram), alsmede het televisiekanaal van Vechtdal TV en de website van Vechtdal FM.

Ook in de gemeente Ommen staan er geen publieke herdenkingen op het programma. Wel zijn er kransleggingen bij de diverse monumenten en begraafplaatsen die worden vastgelegd door Vechtdal TV. Een compilatie is 4 mei vanaf 20.30 uur te zien op het televisiekanaal (*) van de lokale omroep.

Net als vorig jaar is het voor iedereen wel mogelijk om digitaal bloemen neer te leggen bij een monument naar keuze. Dat kan hier.

Omdat het zo veelzeggend is willen we u het gedicht Ben Ali Libi van wijlen Willem Wilmink, voorgedragen door Joost Prinsen, niet onthouden. Michel Velleman (1895-1943), alias Ben Ali Libi, was een Nederlandse goochelaar en illusionist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij door de nazi’s uit Amsterdam weggevoerd en vermoord in Sobibor.

(*) In de regio is Vechtdal TV te ontvangen op KPN-kanaal 1413, Ziggo-kanaal 43, Telfort-kanaal 1413 en tot slot Solcon-kanaal 809.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in