De laatste tijd wordt er veel geklaagd over asociale snelheidsovertredingen, het gebruiken van niet daartoe bedoelde sluipwegen om files te ontwijken, verboden ergens te rijden en snelheidscontroles. Het probleem is dat deze maatregelen in de praktijk niet werken voor de aso’s waarvoor ze bedoeld zijn en veel geld kosten. Linksom of rechtsom: dat betalen wij met z’n allen.

Door Kees Huls

Mentaliteitskwestie
Het probleem is dat steeds meer mensen minder rekening willen houden met anderen en zichzelf belangrijker gaan vinden. Dit hoeft lang niet altijd bewust te zijn, maar we verwachten steeds meer dat alles voor ons wordt opgelost. Dat we zelf geen verantwoording meer hoeven te nemen en we ons niet meer hoeven te bekommeren over mensen waarmee we geen directe relatie hebben. Deze houding beïnvloedt ook weer onze kinderen, wat ook weer gevolgen heeft op de lange termijn.

Ego-terreur
Het asociale gedrag op de weg beperkt zich al lang niet meer tot snel rijdende automobilisten die geen rekening houden met zwakke(re) verkeersdeelnemers. Sinds het toenemend aantal gebruikers van elektrische fietsen en speedpedelec is ook op de fietspaden de pleuris uitgebroken. Ook hier zie je weer dat het recht van de sterkste’ geclaimd wordt, vaak op uiterst onbeschofte wijze. Wielrenners en crossfietsers waren al langer vaak een plaag.

Oorzaak
Door de sterk verbeterde sociale voorzieningen hebben wij min of meer verleerd zelf problemen op te lossen of er zelfs maar over na te denken. We gaan ervan uit dat alles door ze’ (de overheid) opgelost moet worden. Omdat alles voor ons wordt opgelost gaan we er gemakshalve maar vanuit dat dat voor iedereen geldt, zelfs in de meest verschrikkelijke buitenlanden. Wij weigeren steeds meer ons te verdiepen in anderen die wij niet interessant vinden of zelfs bedreigend. Zelf denken is vreselijk moeilijk geworden.
Ook een belangrijke stimulans van ons egoïsme zijn de sociale media. Spontane gesprekken met mensen in de openbare ruimte doen zich bijna niet meer voor omdat bijna iedereen oordopjes in heeft en op schermpjes zit te kijken. En ja, ook de mondkapjes maken het er niet makkelijk op. Ook de scholieren die in groepen naar school gaan hebben amper nog contact met elkaar. Omdat de grootste idioten van alles en nog wat in het internetriool kunnen gooien kunnen niet kritische mensen allerlei onzin gaan geloven en gelijkgestemde nerds vinden. Zelfs achter de vrouwen of de mannen aan doen de meesten nu digitaal. Voor een boomer als ik is dat nauwelijks voor te stellen.

Wat leert de coronacrisis ons?
Ook hier blijkt weer dat de men veel te weinig zelf nadenkt en vertrouwt dat ‘ze’ het wel weer gaan oplossen. En als ‘ze’ dan geconfronteerd worden met een nog nooit in die mate vertoonde pandemie waarvoor geen enkel draaiboek bestond en misschien niet altijd voor de volle 100 procent de juiste beslissingen nam, is er een gelukkig niet zo groot, maar wel lawaaiig deel van de bevolking die dat de regering aanwrijft en zich uiterst kinderlijk gaat gedragen. Alsof de regering erop uit is iedereen te pesten en niet om er op zo kort mogelijke termijn er weer uit te komen. Door naar deze schreeuwers te luisteren worden maatregelen steeds weer te snel versoepeld, waardoor de crisis blijft voortduren en de schade economisch en maatschappelijk steeds groter wordt. Er zijn zelfs complotdenkers die serieus menen dat bijna alle regeringen met enkele grootindustriëlen samenspannen om de hele bevolking onder controle te krijgen en alles af te nemen. Ik ben heel benieuwd naar het economisch model dat hierachter zou schuilen, maar het lijkt mij hopeloos voor iedereen. En gelukkig heb ik nog geen 5G telefoon, dus ik werd ook niet geprogrammeerd om wc- papier te hamsteren.
Allerlei valse argumenten worden aangevoerd. Grondrechten bijvoorbeeld, waarbij vergeten wordt dat je met deze rechten geen anderen in gevaar mag brengen. Het land dat corona het snelst en meest effectief onder controle heeft gekregen is China. De meeste mensen zullen toch niet willen leven als de mensen daar. Grondrechten…? Maar het werkt wel snel!
Ook wordt onze regering (ze) van alles verweten. Rutte heeft best veel bewust gelogen, maar ik denk dat dat niet voor de bestrijding van covid-19 geldt, waarbij steeds weer nieuwe onbekende problemen opdoemen. Het enige wat je ‘ze’ kunt verwijten is dat men te snel maatregelen versoepelde. In vergelijking met andere Europese landen viel het tot nu toe best mee met de maatregelen en zijn er ook heel goede steunpakketten gegeven, hoewel ook deze bij lange na niet perfect zijn.

Maakbare samenleving bestaat niet
Wij moeten echt kunnen accepteren dat dingen niet altijd kunnen lopen zoals wij willen. ook mogen we niet verwachten dat alles wel opgelost zal worden door een almachtige overheid. Dit is een sprookje en wij moeten echt volwassen worden en weer meer zelf gaan nadenken om de realiteit te kunnen begrijpen. Dat wij al die prachtige sociale voorzieningen hebben ontslaat ons niet ervan om niet naar onze medemensen om te zien.

Of spant u binnenkort een kort geding aan tegen het KNMI omdat het weer anders heeft uitpakt dan voorspeld?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in