(eigen foto)
DALFSEN – Op zoek naar plastic en ander afval struinde een tiental leden van midwinterhoornblaosgroep Dalfs’n zaterdag door de uiterwaarden tegenover het Waterfront in Dalfsen. Een spin-off van het landelijk project ‘Schone Rivieren’ dat in 2013 begon met het opschonen van de grote rivieren en zich in de loop der jaren over heel Nederland uitrolde. Vorig jaar april was rivier de Vecht voor het eerst aan de beurt. Zaterdag was het weer zover. Gewapend met harken, prikkers en grijpers slenterden de midwinterhoornblazers – alle generaties waren vertegenwoordigd – ruim een uur lang door het gras en langs de wallekant, speurend naar de restanten van onze consumptiemaatschappij. De oogst, waaronder tientallen mondkapjes en een bermpaaltje, paste moeiteloos in vijf blauwe vuilniszakken. Dat geeft de burger moed, al geldt er wel een maar. Het toeristenseizoen is nog niet begonnen.
Komende tijd dragen ook de vrijwilligers van Stichting Vechtzomp Dalfsen hun steentje bij. Met de zomp varen ze langs de oevers aan de noord- en de zuidzijde van de Vecht en ten oosten en westen van de Vechtbrug om het water langs de boorden van de rivier te ontdoen van onder meer plastic, vuil en huishoudelijk afval, potentiële ingrediënten van de zogenoemde plastic soep in de zeeën.
Aan het opschonen van de Vecht doen ook andere Dalfser organisaties mee waaronder 0529 Unites, SV Dalfsen Handbal en Kamerkoor Salland. Die ontfermen zich over de rommel op de walkanten. Overigens is de schoonmaakactie niet alleen aan Dalfsen voorbehouden. Ook in Ommen lopen tientallen vrijwilligers zich deze maand het vuur uit de sloffen om de levensader van het Vechtdal zo veel mogelijk afvalvrij te maken.
(eigen foto’s)
Een verweekte stapel folders
Eten en gegeten worden is inherent aan de natuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in