(foto:112hardenberg.nu)
VECHTDAL – Met het project stuwdam gaat de politie ondernemers, bedrijven en boeren in het Vechtdal ondersteunen in hun verzet tegen criminelen die zaken met hen willen doen. Eerder waren Dalfsen, Ommen en Hardenberg al een project begonnen onder de noemer Veilig buitengebied. Doel is bedrijven bewust te maken van risico’s en signalen die wijzen op criminele bedoelingen van potentiële zakenpartners.

Politie en gemeenten trekken in het Vechtdal dus samen op tegen ondermijnende criminaliteit. De politie geeft prioriteit aan het opsporen en ontmantelen van drugslabs en opslaglocaties. Maar het allerbeste is wanneer criminelen geen poot aan de grond krijgen. Boeren en bedrijven in de regio moeten zich kunnen weren tegen die criminelen. Daar kunnen ze de hulp van de politie goed bij gebruiken.

Steeds vaker worden eigenaren van loodsen en schuren benaderd door criminelen die interesse hebben om een drugslab te beginnen of om grondstoffen op te slaan. De financiële verleiding is soms groot, zeker als het bedrijf het moeilijk heeft. Maar de gevolgen van zo’n samenwerking zijn ook niet gering. Wie een pand verhuurt waar strafbare feiten plaatsvinden is zelf strafbaar. En nee zeggen tegen een aanlokkelijk voorstel met een luchtje kan maar één keer.

Door direct contact te leggen met bewoners, bedrijven en agrariërs wil de politie ze bewust maken van de risico’s. Behalve de grotere bewustwording leveren die gesprekken ook informatie op voor de gemeente en de politie. Waar nodig wordt op basis van de gesprekken gericht opgetreden. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van extra surveillances, controles en aanhoudingen.

“Dit onderwerp vraagt om een scherpe blik. Niet alleen van bewoners, ondernemers en agrariërs, maar ook van politiemensen”, zegt teamchef Michael Hullegie. “Door vaker contact te leggen met de bewoners van ons buitengebied hopen wij meer informatie te kunnen vergaren, daar onze informatie aan toe te voegen en, daar waar het kan, te delen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in