‘Je moet je schamen’

Wanneer is iets onderbroekenlol en wanneer is het grensoverschrijdend? ‘Een stommiteit van de bovenste plank, maar helemaal fout en onbegrijpelijk omdat ze beter moeten weten’, zegt misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het is één van onderwerpen bij Beau aan tafel vanavond. Degene waar het om gaat is de upcoming tv-ster en zanger Bilal Wahib.

Hij is erg populair onder de jeugd en dat is nu in één klap afgelopen. De minderjarige jongen aan wie hij op basis van grapje een oneerbaar voorstel deed tijdens een online fansessie, is het slachtoffer geworden van een uit de hand gelopen grap. Het is minutenlang doorgegaan en de fan is onder druk een grens overgegaan die schade heeft veroorzaakt. Aan de personen in kwestie maar eigenlijk aan veel meer mensen. Bilal heeft vreselijk veel spijt maar het is te laat. Nu is hij persona non grata in de mediawereld en wordt mogelijk zelfs vervolgd.

Waar het natuurlijk om gaat is dat dit helaas dagelijkse kost is, en niets nieuws. Jonge mensen chanteren elkaar met filmpjes en foto’s van privézaken. Niemand mag iets openbaar maken wat privé is. Een poosjes terug kreeg ik beelden te zien van een jongen uit een buurtdorp die zijn vriendin sloeg. Ze zou vreemd zijn gegaan. Een taakstraf zou hij al hebben uitgezeten maar de relatie met dat meisje is nog steeds aan. Vreselijk dat het gebeurt maar nog erger dat het op camera staat.

Cybercrime is dan wel iets wat sneller is dan waar politiemensen nu grip op hebben maar hoe meer aandacht dit krijgt, hoe meer het in gang gezet wordt. Een ervaringsdeskundige van online shaming vertelt hierover. Slachtoffers doen ook vaak geen aangifte want ze hebben het gevoel dat ze het zelf hebben gewild. Ja, in privé dus. Dit nieuws zwengelt de discussie misschien aan. Je veilig voelen, ook online, moet te allen tijde gewaarborgd zijn. Hoe het met Bilal en zijn maatje af gaat lopen? Geen idee of dit voor hen te redden is. Een wijze les is het op zijn minst zeker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in