Pluimveeslachterij Plukon mag van de gemeenteraad in Hardenberg de vestiging in Dedemsvaart uitbreiden. Na jarenlang overleg en verschillende bezwaren van omwonenden kwam de Hardenbergse raad dinsdagavond tot de beslissing.

De pluimveeslachterij wil in de toekomst ook een verpakkingslijn in Dedemsvaart gaan realiseren. Volgens Plukon moet het aantal kippen dat geslacht wordt verhoogd worden om concurrerend te blijven in de markt. Waar er nu 225.000 kippen per dag worden geslacht, zou dat na opschaling kunnen worden verhoogd naar 360.000 kippen. Om de uitbreiding mogelijk te maken heeft het bedrijf eerder al de grond van de voormalige Wehkamp-vestiging op industrieterrein Rollepaal gekocht.

Kritiek
Omwonenden zijn tegen de gewenste uitbreiding, ze zijn bang voor meer stank- en geluidsoverlast in de buurt. Om de gevolgen van een uitbreiding te onderzoeken, is onafhankelijk onderzoek gedaan door de Commissie voor de Milieueffectenrapportage (MER). Zij concludeerden dat de uitbreiding op basis van hun onderzoek door kan gaan.

Raad informeren
De ChristenUnie, VVD, OpKoers.nu, D66, 50PLUS en de PvdA dienden nog wel een motie in dat de verantwoordelijk wethouder de gemeenteraad op de hoogte moet houden van de evaluaties en gesprekken tussen Plukon en de buurtbewoners. Die motie is door een meerderheid in de raad aangenomen.

Teleurgesteld
Omwonende Hendrik Haandrikman is teleurgesteld in het besluit van de gemeenteraad. “Het besluit was volgens mij slechts een formaliteit. Ik denk dat we goede argumenten hebben ingebracht, maar alles is aan de kant geschoven. Dat steekt misschien wel het meest.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in