(afbeelding Rijksoverheid)

 

VECHTDAL – Qua uitslagen wijkt Overijssel nauwelijks af van het landelijke beeld. Ook in onze provincie heeft het CDA een flinke veer gelaten. De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas uit Deventer kaapte aardig wat stemmen weg bij de gevestigde partijen, waaronder het CDA. De politieke beweging met Overijsselse wortels maakt met 1 zetel haar entree in de Tweede Kamer. In de gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg groeide het aantal VVD-stemmers, maar in Zwolle was dat nauwelijks het geval. Daar ging D66 er met de winst vandoor en liet de VVD achter zich. De zittende Tweede Kamerleden Hilde Palland (CDA) uit Kampen en Daniel Koerhuis (VVD) uit Raalte kunnen opgelucht ademhalen. Het tweetal keert terug in de Kamer.

In de gemeente Dalfsen behaalde de VVD 21,5 procent van de stemmen, 2,3 procent meer dan in 2017. Het CDA kwam uit op 20,8 procent, een verlies van 10,9 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen. D66 groeide met 3 procent en kwam uit op 11,4 procent. Met 0.3 procent boekte de ChristenUnie een bescheiden winst en eindigde op 9,1 procent. De PVV kwam uit op 7,9 procent wat 0,1 procent meer is dan vier jaar geleden. De BoerBurgerBeweging kwam vanuit het niets en wist 4,9 procent van de kiezers voor zich te winnen.

In Ommen boekte de VVD 3,2 procent winst en kwam uit op 20,2 procent, goed voor een eerste plek, zo leek het in eerste instantie. Donderdagmiddag werd duidelijk dat er door een menselijke fout de poststemmen en de stemmen van maandag en dinsdag niet waren meegenomen in de verkiezingsuitslag. Na een update blijkt dat het CDA per saldo meer stemmen heeft gekregen dan de VVD en streeft daarmee de liberale partij voorbij. De christendemocraten oogsten 0,9 procent meer stemmen wat het totaal op 21.1 brengt. D66 deed goede zaken en wist 10,7 procent van de stemmers voor zich te winnen, een winst van 2,1 procent ten opzichte van 2017. De ChristenUnie kwam uit op 10,1 procent, een daling van 0,9 procent. De PVV scoorde een ronde 10 procent, 2 procent meer dan in 2017. En dan de BoerBurgerBeweging: 6,6 procent.

In de gemeente Hardenberg kwam de VVD uit op 19,7 procent, 2,4 procent meer dan vier jaar geleden. Met 17 procent heeft het CDA het een stuk slechter gedaan dan in 2017 toen men onderaan de streep 25,7 procent noteerde stond. Ook in Hardenberg kwam de ChristenUnie iets lager uit, 12,1 procent tegen 12,7 procent in 2017. Ten opzichte van de vorige verkiezingen kwam de PPV een half procent  hoger uit: 11,7 procent. Forum voor Democratie steeg met 4,7 procent naar naar 6,4 procent. De BoerBurgerBeweging behaalde 5,1 procent van de stemmen.

In Zwolle spraken 18,6 procent van de kiezers hun voorkeur uit voor D66, 3,8 procent meer dan in 2017. Met 0,3 procent boekte de VVD lichte winst: 17,8 procent. De ChristenUnie leed met 1,1 procent verlies en kwam uit op 9,3 procent. Het CDA behaalde 2,8 procent minder stemmen en kwam uit op 8,5 procent. De PVV kreeg 6,6 procent van de stemmen, 1,3 procent minder dan in 2017. De BoerBurgerBeweging wist een half procent van de kiezers voor zich te winnen. Kijk hier voor de overige uitslagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in