VECHTDAL – Wie geen laagvliegroutes van Lelystad Airport over de regio wil, is volgens actiecomite HoogOverijssel het beste af bij de ChristenUnie, GroenLinks, de SP of de Partij voor de Dieren. Een stem op de VVD wordt met klem afgeraden. De actiegroep heeft een stemwijzer opgesteld voor twijfelende kiezers. Daarover schrijft Niek Megens in regionaal dagblad De Stentor.

Uit deze kieswijzer blijkt tevens dat veel nieuwe partijen als Volt en Code Oranje zich expliciet uitspreken tegen de opening van het vliegveld in de polder. D66 en de Partij van de Arbeid stellen voorwaarden aan ‘Lelystad’, maar zijn volgens de actiegroep niet helder in een afwijzing. Een stem op de PvdA is volgens de kieswijzer ‘niet verstandig’ als je tegen laagvliegen bent.

Dat geldt in mindere mate voor D66. “We zijn niet principieel tegen die luchthaven”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte in De Stentor. “Maar dan moet het wél een overloopluchthaven van Schiphol zijn, waarbij de vliegtuigen snel opstijgen en niet recht over de huizen vliegen. Het mag geen Ryanair-pretpark worden.’’

De kieswijzer van de actiegroepen raadt een stem op de VVD ‘met klem’ af. Het CDA spreekt zich volgens HoogOverijssel regionaal weliswaar tegen ‘Lelystad’ uit, ‘maar heeft in de praktijk weinig ondernomen om burgers te beschermen tegen de schadelijke effecten van laagvliegen’ aldus de actiegroep. De PVV spreekt zich niet uit over luchtvaart.

HoogOverijssel is één van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL). Deze burgerbeweging voert tot 17 maart campagne om kiezers te laten weten hoe de politieke partijen op dit moment tegenover Lelystad Airport staan. Volgens de actiegroep weten veel mensen niet welke partijen vóór en welke tegen de uitbreiding van het geplaagde vliegveld zijn. ,,Daarom hebben we een handig overzicht gemaakt, met een toelichting per partij’’, zegt Dalfsenaar Leon Adegeest van HoogOverijssel. “Het is heel belangrijk dat je weet wat je kiest, zodat we straks niet allemaal in de herrie zitten.’’

De kieswijzer laat volgens HoogOverijssel zien dat ‘in alle hoeken van het politieke spectrum partijen zijn die zich ferm opstellen tegen laagvliegen en opening van een nieuw vliegveld Lelystad Airport’. Niet alleen de standpunten zijn vergeleken. Ook de manier waarop partijen zich de laatste jaren in de Tweede Kamer hebben bemoeid met het dossier is gewaardeerd. Zo verdiende Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie bijvoorbeeld vier sterren, terwijl Mustafa Amhaouch van het CDA slechts één ster krijgt.

De VVD – die zich profileert als voorstander van het vliegveld – krijgt nul sterren. In januari van dit jaar ondernam VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen nog een laatste poging om het vliegveld geopend te krijgen. Coalitiepartners D66 en de ChristenUnie blokkeerden dat.

De samenwerkende actiegroepen stellen vast dat steeds meer partijen zich tegen de opening van Lelystad Airport keren. “Deze tijd met een corona- en klimaatcrisis vraagt om realisme’’, zegt Adegeest. “Wij willen we het woonplezier van miljoenen Nederlanders niet opgeven voor een overbodig nieuw vliegveld en een continue stroom van laagvliegende vliegtuigen.’’

De kieswijzer van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen is te vinden op stemhoger.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in