BINNENLAND (REGIO) – Over een week gaan we naar de stembus of maken we onze keuze bekend via de post. 17 Maart kiezen we een nieuw parlement. Blijft alles bij het oude of wordt het een aardverschuiving in het politieke landschap? De Tweede Kamerverkiezingen worden overheerst door de coronapandemie. Grote vraag is hoe we dat virus een kopje kleiner kunnen krijgen en welke politicus of partij kan daarin een rol van betekenis spelen? En dan zijn er nog wel andere thema’s die de overdenken waard zijn. De economie bijvoorbeeld, maar ook wonen, duurzaamheid, gezondheidszorg en veiligheid. Hoe staat onze regio ervoor en wie vertegenwoordigt ons in de Tweede Kamer? Welnu, op het digitale Podium Oost kunnen inwoners van Oost-Nederland hun vragen voorleggen aan al dan niet toekomstige Tweede Kamerleden uit het Oosten. Daarover schrijft Niek Megens in regionaal dagblad De Stentor.

Podium Oost is onderdeel van de campagne Nederland Slim Benutten waarmee de oostelijke provincies Overijssel en Gelderland zichzelf in politiek Den Haag op de kaart willen zetten. Recentelijk presenteerden de provincies al de Akte van Oost. Dit is een stembusakkoord over oostelijke thema’s als bereikbaarheid en innovatie waarvoor politici van meerdere partijen – van links tot rechts – zich sterk willen maken in de nieuwe regeerperiode. Het is de bedoeling dat de kiezers uit Oost-Nederland de (kandidaat-) Kamerleden scherp houden door contact met hen te zoeken. Dat kan dus via Podium Oost, volgens de provincies een ‘prachtige gelegenheid voor kiezers om zich ook in deze coronatijden rechtstreeks tot hun toekomstige Kamerleden te richten’. Uit Overijssel doen onder meer mee Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging, Pieter Omtzigt, Piet-Cees van der Wel en Hilde Palland-Mulder van het CDA, PvdA’er Attiya Gamri, Daniel Koerhuis (VVD), Wybren Bakker (D66), Linda Verschuur (50Plus), Alwin te Rietstap (ChristenUnie), Maarten Slingerland (SGP) Johan Almekinders (JA21), Colin Kok (GroenLinks), Johan Stuut (Code Oranje) en tot slot Thomas van der Meer van de op Europa gerichte partij Volt.

De kaarten waarmee de oostelijke politici zich presenteren zien eruit als voetbalplaatjes uit de beroemde Panini-abums. Klik op een kandidaat naar keuze en zie wat je van hem of haar mag verwachten om Oost-Nederland op te stuwen in de komende kabinetsperiode.
Zo maakt lijsttrekker Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging zich sterk voor betere openbaar vervoervoorzieningen op het platteland. Daniel Koerhuis (VVD) wil zich blijven inzetten voor Oost-Nederland zodat ook hier in de regio voldoende woningen worden gebouwd. Tot slot Wybren Bakker van D66. Hij wil meer ruimte geven aan denkers en doeners om Nederland slimmer, schoner en duurzamer te maken. “Daarvoor moeten we investeren in mensen, in slimme mobiliteit, in biodiversiteit en sneller de klimaatproblemen aanpakken. En Oost zeer voortvarend beter verbinden met frequenter sneltreinen in binnen- en naar het buitenland.”

Op die profielen ziet de gebruiker ook wat de favoriete plek is van de aspirant-Kamerleden en welk gevoel ze hebben bij Oost-Nederland. Via een mail-button is het mogelijk om rechtstreeks contact te leggen. Van deze mogelijkheid hebben tot dusver – de portal werd in januari gelanceerd – slechts vijf kiezers gebruik gemaakt. Volgens René Rouwette, die namens de provincie Overijssel en Gelderland bij het project is betrokken, is dat niet zo vreemd “We zitten nu nog in de proeffase, de bugs zijn er net uit. We moeten nog breder gaan adverteren. Het is een site die nu nog vooral door overheden wordt gebruikt. In de toekomst wordt-ie publieksvriendelijker.’’

Wat heeft de kiezer er in de toekomst aan wanneer de verkiezingen over anderhalve week al plaatsvinden? “Na de verkiezingen weten we welke Kamerleden daadwerkelijk Oost-Nederland in Den Haag gaan vertegenwoordigen. Dan gaat de portal in omvang terug naar ik hoop zo’n vijftien Kamerleden. Die zijn via Podium Oost aanspreekbaar op hun inzet voor de Akte van Oost. Dan is het allemaal een stuk overzichtelijker’’, aldus René Rouwette.

Overigens doen niet alle partijen mee. Forum voor Democratie, de PVV en de Partij voor de Dieren ontbreken. “Ze zijn allemaal aangeschreven. Wie mee wil doen, kan aanhaken’’, zegt Rouwette.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in