(aangeleverde foto)
VECHTDAL – Vanwege zijn 53-delige NPO1 televisiereeks Frontberichten is onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2020. Frontberichten bestond uit videodagboeken van artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en leraren die de coronacrisis bestrijden. De 44-jarige documentairemaker monteerde de filmpjes tot afleveringen van elk een kwartier.
Lassche, woonachtig in Rouveen, begon zijn carrière bij Radio Nieuwleusen, het huidige Vechtdal FM, de lokale omroep voor de gemeenten Dalfsen en Ommen.

De Rouvener bedacht het format voor Frontberichten kort na het uitbreken van de corona-epidemie. Via social media riep hij mensen op hem filmpjes te sturen van hun dagelijks werk in tijden van corona. “Geen gezagsdragers, geen instanties, alleen de rauwe verhalen van het coronafront”, aldus het juryrapport.

‘Lassche bracht de televisiekijkers  in 53 afleveringen aan het bed van doodzieke coronapatiënten op de momenten dat zelfs familie er niet bij mocht zijn’, aldus de jury. De Journalist van het Jaar wordt sinds 2006 gekozen door een jury van het mediavakblad Villamedia. ‘De prijs is voor hem, en daarmee impliciet ook voor de zorgmedewerkers die hun vlogs instuurden’,  meldt het juryrapport. ‘Gezamenlijk lieten zij zien wat de meerwaarde van journalistiek is. Daar komen waar de crisis echt plaatsvindt, waar de strijd wordt gestreden, waar we kennis van moeten nemen om de situatie goed te kunnen inschatten. Frontberichten is een op-en-top journalistiek programma dat in crisistijd van een groot nadeel – de journalist kon er niet zelf bij zijn- een voordeel wist te maken.”

Lassche noemt het een eer dat hij is onderscheiden en zegt de prijs te zien als “de mooiste erkenning. In dit programma komt veel samen waar ik al jaren documentaires over maak.” Hij bedankte niet alleen het team waarmee hij het programma maakte, maar vooral ook de mensen idie de vlogs instuurden.

De journalist maakte ook Brommers kiek’n, Het Laatste Jaar van FC Twente, Zwart IJs, Jongens van de bouw, Mannenbroeders van Kootjebroek en Hemelbestormers.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in