(foto: Thinkstock)

 

VECHTDAL – De gemiddelde gemeentelijke woonlasten in de 25 gemeenten die onze provincie telt, gaan omhoog. dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost  In de ene gemeente is dat meer dan in de andere. In Dalfsen gaat het om een stijging van 7,78 procent voor een 1-persoonshuishouden en 7,64 procent voor een meerpersoonshuishouden. In de gemeente Ommen blijft het percentage in beide gevallen onder de 1 procent: respectievelijk 0,77 procent en 0,75 procent. In Hardenberg gaan beide categorieën 1,8 procent meer betalen.

De gemeentelijke woonlasten bestaan uit drie delen. Afvalstoffen- en rioolheffing betaalt elk huishouden, maar woningeigenaren betalen tevens onroerendezaakbelasting (ozb), zeg maar een heffing over de waarde van het eigen huis.
Van de gemeenten in het Vechtdal spant Dalfsen de kroon. Daar moeten de burgers meer betalen. Procentueel lijkt het fors, maar in geld uitgedrukt gaat het om 52 euro op jaarbasis meer voor een 1-persoonshuishouden en 53 euro voor een meerpersoonshuishouden. De verhoging heeft alles te maken met het tekort op het zogenoemde sociaal domein waaronder de jeugdzorg en de Wmo vallen, maar ook zorg- en ondersteuningstaken als de huishoudelijke hulp. Overigens heeft het gros van de gemeenten in ons land daar mee te maken. In 2015 schoof Den Haag die verantwoordelijkheid af op de gemeenten, maar stelde daar aanzienlijk minder budget tegenover met tekorten als gevolg. Soebatten bij het Rijk om meer geld hielp niet en dus kiezen veel gemeenten voor de weg van de minste weerstand, namelijk het verhogen van de ozb.

Ook in de provinciehoofdstad Zwolle gaan de tarieven voor 1-persoonshuishouden en meerpersoonshuishouden omhoog: 1,66 en 1,87 procent.

Uitgangspunt voor het onderzoek van RTV Oost waren de cijfers uit de COELO Atlas voor Gemeenten van 2020, waarin jaarlijks de lokale lastendruk in heel Nederland in kaart wordt gebracht. De stijging van de tarieven en percentages zijn gebaseerd op de begrotingen van de gemeenten voor 2021. Voor de hoogte van de ozb is uitgegaan van de gemiddelde huizenprijs in de betreffende gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in