Pieter Koonstra en Danielle Tesselaar (bron foto: Melkveebedrijf Koonstra)

 

VINKENBUURT – Op het melkveebedrijf van het koppel Pieter Koonstra en Danielle Tesselaar in Vinkenbuurt staan hun dames in een ruime serrestal op een tapijt van houtsnippers. Ja, dierenwelzijn staat hoog in het vaandel. Eenmaal per jaar, na kerst, worden de koeien verwend met een geurig mengsel van naaldbomenhout, afkomstig van ingeleverde kerstbomen die ter plekke à la minute worden versnipperd. Zo ook dit jaar, al ging het er dit keer vanwege corona anders aan toe dan normaal. Evert Jan Pasman van VechtdalLeeft TV trapte ‘m aan en reed naar de Derde Schansweg 17 om een kijkje te nemen bij de naaldbomen-drive-in, jawel.

Overigens zit er achter die houtsnippers een gedachte. De stukjes composteren met een comfortabele en warme ondergrond tot gevolg. Het principe is gelijk aan dat van de potstal waarin de mest wordt opgepot, ofwel afgedekt met een nieuwe laag strooisel. Zo gaat het door totdat de lasagne van mest en strooisel een bepaalde hoogte heeft bereikt en als hoogwaardige compost wordt uitgereden over de nabijgelegen akker en wordt ondergeploegd waardoor de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit toenemen. Een gewas als aardpeer gedijt er bijvoorbeeld goed.

De koeien van Pieter en Danielle krijgen regionaal geteeld voer dat gegarandeerd vrij is van genetisch gemodificeerd organisme. Omdat het van dichtbij komt is dat ook nog eens goed nieuws voor het milieu. Van de rauwe melk maakt Pieter onder meer vrijloopkaas De Weldaad die jong, belegen of oud zijn weg naar het publiek weet te vinden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in