(afbeelding: nieuwsgorkum.nl)

 

DALFSEN (OVERIJSSEL) – Wie in het openbaar wordt betrapt op het dealen van drugs, kan rekenen op strafrechtelijke vervolging. In de gemeente Dalfsen doet men er nog een schepje bovenop. Burgemeester Erica van Lente kan notoire overtreders voortaan een last onder dwangsom opleggen. Dalfsen was één van de eerste gemeenten in Nederland waar begin 2019 een dergelijke sanctie werd opgelegd voor de handel in drugs op een openbare plaats. De Rechtbank Overijssel gaf de gemeente daarin onlangs gelijk.

“Omdat de rechtbank zich ook kan vinden in deze manier van werken, kunnen we dit vaker inzetten. Het idee is dat de dealer, door de boete die hem of haar boven het hoofd hangt, zich twee keer bedenkt voordat hij of zij weer in drugs gaat handelen”, aldus burgemeester Van Lente. Het is overigens vrij uniek dat een gemeente een soortgelijke maatregel oplegt.

De dwangsom moet worden betaald op het moment dat de overtreder nogmaals de Algemene Plaatselijke Verordening op dit punt overtreedt. Het opleggen van de last onder dwangsom is bedoeld om herhaling van de overtreding van artikel 2:74 uit de APV te voorkomen. Naast de strafrechtelijke maatregel zet de gemeente nu ook een bestuursrechtelijke maatregel in.
“Bij het opleggen van een last onder dwangsom zijn we afhankelijk van een goede bestuurlijke rapportage van de politie. Fijn te merken dat we hierin samen goed optrekken”, meldt burgemeester Van Lente.

Net als haar collega’s was de Dalfser burgemeester al bevoegd om woningen, lokalen (panden) en erven sluiten wanneer er drugs wordt verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig is, maar in het geval van de gemeente Dalfsen komt daar nu dus ook de aanpak van de handel in drugs op openbare plaatsen bij.

Om de handel in drugs aan te pakken is elke hulp welkom. Vermoedens van een hennepkwekerij in de buurt of van drugsafvaldumping? Neem contact op met de politie via nummer 0900 – 8844. Bellen met Meld Misdaad Anoniem kan ook: 0800 – 7000.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in