(foto: Johan Bokma Fotografie)

 

DALFSEN – De klanken van de midwinterhoorns van de leden van de Midwinterhoornbloasgroep Dals’en waren zondagmiddag weer tot in de verre omtrek te horen. Vorige week, bij de aanvang van Advent, werd de aftrap gegeven bij havezate De Leemcule in Dalfsen, zondagmiddag stond een handvol blazers verspreid over het particuliere landgoed Huize Den Berg. Dat onbekend zeker niet onbemind maakt, bleek bij enkele verbouwereerde Zwolse wandelaars. Zij hadden nog nooit een midwinterhoorn gezien of gehoord, laat staan van dichtbij. Enthousiast sloegen zij aan het filmen en fotograferen.

Traditiegetrouw komen alle leden van de bloasgroep jaarlijks rond deze tijd als groep op landgoed Den Berg aan de Heinoseweg bijeen om het toegestroomde publiek te laten genieten van het hoorngeschal, behalve dus dit jaar. Grootschalige optredens zijn immers niet toegestaan. Een andere traditie wil dat deze optredens worden afgesloten met een glas glühwein, maar ook weer vanwege corona ging dat niet door.

Het midwinterhoornblazen in Oost-Nederland gaat terug tot 1485. Oorspronkelijk is het een Germaans en heidens gebruik. Vooral in de winter wanneer de dagen kort waren deed men dat om de boze geesten en demonen te verdrijven. Volgens de overlevering hielden plattelanders ’s winters zo de wolven op afstand. Ook om elkaar te waarschuwen werd de hoorn ingezet. Sinds de komst van het christendom wordt met de midwinterhoorn het Kerstfeest aangekondigd.

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in