Henk Upper op Havezate De Leemcule (foto: Johan Bokma Fotografie)

 

DALFSEN – Alles is anders dan anders. Zo ook het midwinterhoornblazen in Dalfsen op de eerste zondag van Advent. Niet zoals gebruikelijk bij de Zwevende Kei nabij het station, maar meer verspreid om drukte te voorkomen. Ook in Oudleusen waren zondag midwinterhoorns te horen. Onder het toeziend oog van zijn vrouw en zijn moeder blies Henk Upper van Midwinterhoornbloasgroep Dals’n de kenmerkende klanken op Havezate De Leemcule in Dalfsen en bij de knotwilg op de Zuidelijke Vechtdijk, enkele honderden meters verderop. Het antwoord liet niet lang op zich wachten.

Het midwinterhoornblazen in Oost-Nederland gaat terug tot 1485. Ook over de grens in Duitsland werd al lang geleden geblazen. Oorspronkelijk is het een Germaans en heidens gebruik. Vooral in de winter wanneer de dagen kort waren deed men dat om de boze geesten en demonen te verdrijven. Volgens de overlevering hielden plattelanders ’s winters zo de wolven op afstand. Ook om elkaar te waarschuwen werd de hoorn ingezet. Sinds de komst van het christendom wordt met de midwinterhoorn het Kerstfeest aangekondigd.

Luister hieronder naar midwinterhoornblazer Henk Upper (met dank aan Vechtdal FM-technicus Bryan Woertman)

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in