Home Nieuws Boerenprotest in Den Haag tegen stikstofbeleid en uitkoopregeling

Boerenprotest in Den Haag tegen stikstofbeleid en uitkoopregeling

(afbeelding: Farmers Defence Force)

 

BINNENLAND (DEN HAAG) – Om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet en de bijbehorende uitkoopregeling reden dinsdagochtend een kleine tweeduizend boeren uit het hele land, waaronder ook Overijssel, per trekker naar Den Haag. De actie die tot twaalf uur duurde, was een initiatief van Farmers Defence Force.

In de Hofstad overhandigden de geplaagde agrariërs een brandbrief aan het Kabinet van de Koning. ‘s Middags vertrok een delegatie naar Leidschendam om op hoofdkantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie van supermarkten, het keurmerk Farmer Friendly onder de aandacht te brengen.

Dat keurmerk garandeert de boeren een eerlijke prijs, terwijl de consument zich verzekerd weet van gezond en goed voedsel dat een fractie meer kost dan gemiddeld. Een bepaald afdrachtspercentage over de omzet van de supermarkten wordt jaarlijks rechtstreeks door de door Farmers Defence Force opgezette coöperatie uitgekeerd aan de leden. Zodoende krijgen de deelnemende boeren een eerlijke prijs voor hun producten.

Op de website van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is te lezen dat er dinsdagmiddag ‘een goed vervolggesprek is gevoerd over het keurmerk Farmer Friendly. Het CBL zal de inhoud daarvan de komende periode goed bekijken en afstemmen met de leden. Het CBL heeft begrip voor de moeilijke situatie waarin veel boeren zich bevinden door toenemende eisen vanuit de politiek en de samenleving. Met Farmers Defence Force heeft het CBL besproken dat iedere schakel in de voedselketen een goede boterham moet kunnen verdienen. Daarom heeft het CBL voorgesteld om met ketenpartijen, zoals fabrikanten, exporteurs en andere afnemers, te spreken over de toekomst van de voedselketen en de positie van boeren en tuinders.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in