Maurits von Martels in 2017 (foto: RTV Oost)

 

DEN HAAG (HESSUM) – Omdat plek 39 op de CDA-kandidatenkieslijst voor hem synoniem is aan gebrek aan erkenning, heeft het Tweede Kamerlid Maurits von Martels zich teruggetrokken. Hij laat de komende Tweede Kamerverkiezingen aan zich voorbij gaan. De melkveehouder uit het buurtschap Hessum mist de waardering voor wat hij de afgelopen jaren op politiek vlak heeft gedaan. Het gevoel van teleurstelling is er zeker, ‘maar’ – zo stelt hij nuchter – ‘het werk gaat gewoon door’.

Jan Uitslag die in 2017 het wethouder-stokje in de gemeente Dalfsen van Von Martels overnam, had zijn partijgenoot graag nog een periode in de Tweede Kamer gegund. “Hij heeft vanuit zijn rol als lid van de Tweede Kamer veel kunnen betekenen, onder andere voor het platteland”, aldus de Dalfser bestuurder die Von Martels’ roemt om zijn kenmerkende eigen stijl doorspekt met humor.

Na een intensieve campagne in 2017 maakte Von Martels met 22.000 voorkeurstemmen zijn entree in de Haagse politiek. Dat waren hoofdzakelijk stemmen van boeren. Zijn slogan ‘Méér boerenverstand in de Tweede Kamer’ droeg daar zeker toe bij, evenals zijn natuurlijke gave om mensen en organisaties met elkaar te verbinden. De portefeuille landbouw ging echter aan zijn neus voorbij. Die ging naar collega Jaco Geurts. Von Martels ging zich onder meer bezighouden met infra, glastuinbouw, gewasbescherming, biotechnologie, natuur, visserij, milieu, circulaire economie, vrijetijdseconomie en sport. Samen met toenmalig VVD-Kamerlid Malik Azmani (tegenwoordig Europarlementariër voor de VVD) nam hij het initiatief voor een zeswekelijkse politieke meet & greet voor inwoners van het Vechtdal op een laagdrempelige locatie: herberg De Klomp in Vilsteren.

De provincie Overijssel is overigens goed vertegenwoordigd op de kieslijst die 12 december op het CDA-congres officieel wordt vastgesteld. Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink uit Hardenberg stond op nummer 24, maar omdat televisiepersoonlijkheid en lansbreker voor gehandicapten Lucille Werner (nummer 10) en hij hetzelfde nastreven, besloot hij zich terug te trekken. Hij gaat liever door in zijn huidige functie. Overigens wordt zijn inbreng in de Haagse politiek alom gewaardeerd. Het idee voor de doventolk bij de corona-persbijeenkomsten komt uit zijn koker. Ook op de lijst staat Piet-Cees van der Wel, eveneens uit Hardenberg. Hilde Palland-Mulder uit Kampen staat op nummer 12.
Direct na lijstrekker Hugo de Jonge en running mate Pieter Omtzigt uit Overijssel komt de relatief onbekende Inge van Dijk. Zij is nu voorzitter van het CDA Brabant en wethouder van de gemeente Gemert-Bakel.

In het Vechtdal FM-programma Van Streek sprak Maurits von Martels over waardering, ambities en verwachting.

Luister het gesprek hier terug

Bekijk hier het filmpje van VechtdalLeeft TV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in