(afbeelding: ICT Magazine)

 

OVERIJSSEL – Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de regio Twente er ten opzichte van buurregio’s in zowel Nederland als Duitsland niet goed voor staat als het gaat om de verspreiding van het coronavirus. In Twente komen er wekelijks 53,08 besmettingen op honderdduizend inwoners bij, in de Duitse buurregio Grafschaft Bentheim slechts 2,93. RTV Oost zette de feiten op een rij.

Noord- en Zuidwest-Overijssel doen het met respectievelijk 39,24 en 42,76 besmettingen per honderdduizend inwoners een stuk beter. De cijfers lijken acceptabel, maar een doorsnee regio in Europa kent momenteel circa 15 nieuwe positieve testen per honderdduizend inwoners per week. Alle Overijsselse regio’s zitten daar dus ruim boven. En dat geldt voor álle Nederlandse regio’s, legt datajournalist Jasper Bunskoek van RTL Nieuws uit. “Amsterdam en Den Haag behoren zelfs tot de top-10 van meest besmettelijke regio’s in West-Europa.”

Onze oosterburen doen het wat dat betreft een stuk beter. Niet alleen in Graftschaft Bentheim is het aantal besmettingen letterlijk op één hand te tellen, datzelfde geldt ook bijna voor de regio Borken: 5,94 besmettingen op honderdduizend inwoners. Dat de meeste Duitse regio’s lagere cijfers kunnen overleggen is niet vreemd. In Duitsland wordt bij alarmerende waarden direct actie ondernomen. Duitse regio’s zijn verplicht maatregelen te nemen als het aantal positieve testen boven de vijftig per honderdduizend komt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Duitse regio Hamm, waar op dit moment 96,03 besmettingen op honderdduizend inwoners geteld zijn.
Het lijkt erop dat het Duitse beleid om het virus terug te dringen succes heeft. Op de kaart van RTL Nieuws zijn op Duits grondgebied in ieder geval nauwelijks rode gebieden te vinden. Ook eerder in de crisis leek de aanpak van onze oosterburen goed uit te pakken. Het coronavirus eiste tot nu toe het leven van 9.400 Duitsers op een inwoneraantal van 83 miljoen. Het officiële dodental in Nederland staat op ruim 6.300 op een bevolking van 17,4 miljoen mensen.

Afgelopen vrijdag kondigde de gemeente Haaksbergen aan strengere maatregelen te treffen naar aanleiding van de snelle toename van het aantal besmettingen in het dorp. Zo zijn alle activiteiten bij voetbalvereniging VV Haaksbergen tot 1 oktober stopgezet, zijn de kantines van de sportverenigingen gesloten en komt er meer toezicht in de horeca. Meer maatregelen worden niet uitgesloten.
“De cijfers zijn zorgwekkend”, zei burgemeester Welten van Haaksbergen vrijdag over het toenemend aantal besmettingen in zijn gemeente. “Haaksbergen voelt als een gebied dat oranje kleurt. Dat betekent: alarmbellen.” Maar op de kaart van RTL Nieuws is de regio waartoe Haaksbergen behoort, Twente dus, al rood.

De GGD Twente benadrukte vorige week wel dat het vaak zogenoemde dagkoersen betreft. “Gisteren hadden we veel besmettingen, maar we zien dat het aantal vandaag al een stuk lager ligt. Dus morgen zal de signaalwaarde weer lager zijn”, zei een woordvoerder van de GGD donderdag. Dat zou dus ook voor de weekcijfers uit het onderzoek van RTL kunnen gelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in