Het sorteren van de verschillende grondstoffen ging Erik Ziengs goed af (eigen foto)

 

DALFSEN – 7000 Wasmachines en vaatwassers worden er jaarlijks ontmanteld en ontdaan van recycleerbare onderdelen. En dat is nog maar een fractie van de totale stroom aan ‘afval’ die er jaarlijks binnenkomt. Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) keek vrijdag zijn ogen uit bij Road2Work in Dalfsen waar hij op werkbezoek was. Hij was daar op uitnodiging van Stichting OPEN, een initiatief van ruim 2000 producenten van witgoed, ICT, audio- en visuele apparatuur, gereedschappen, armaturen en zonnepanelen.

Road2Work-directeur Eriks Schalk glom van trots, want twee werkbezoeken vanuit politiek Den Haag in nog geen week tijd (Maurits von Martels ging Ziengs voor) is uitzonderlijk te noemen. Het zwaan-kleef-aan-effect, want sinds de opening van Road2Work in 2018 werden ruim 60 re-integratiekandidaten aan een reguliere baan geholpen en werden honderdduizenden wit- en bruingoed-onderdelen gerecycled wat veel milieuwinst opleverde. Twee zaken die op een warme belangstelling vanuit Den Haag mogen rekenen.

Het gaat het bedrijf met vestigingen in Dalfsen en Ede en binnenkort ook in Nijmegen, voor de wind. In het pand aan de Welsummerweg in Dalfsen groeit Road2Work uit het jasje en dus wordt er over de gemeentegrens gekeken. Dankzij de korte lijntjes van de Dalfser wethouder Ruud van Leeuwen met zijn Zwolse collega René de Heer hebben inmiddels oriënterende gesprekken plaatsgevonden. De Overijsselse hoofdstad kent meer potentiële huisvestingsmogelijkheden, terwijl het aantal mensen dat voor re-integratie in aanmerking vele malen groter is dan in plattelandsgemeente Dalfsen, wat tegelijkertijd iets zegt over de succesformule van Road2Work. Erik Schalk daarover: “We zijn actief op het snijvlak van twee belangrijke maatschappelijke thema’s: re-integratie van langdurig werklozen en duurzame recycling. De hoge recyclingdoelstellingen worden gerealiseerd door de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze lokale inzet is alleen mogelijk als er landelijke en langjarige rugdekking is.”

Gehuld in donkerblauwe overall en gestoken in zwartrubberen laarzen sorteerde de VVD politicus met circulaire economie in zijn portefeuille vrijdag onder begeleiding van een montagemedewerker zogenoemd KEI-afval (Klein Elektrisch en ICT-afval). Afgedankte laptops, föhns, mobiele telefoons en armaturen: het wordt allemaal ingeleverd bij de milieustraat en in containers bij het Dalfser bedrijf afgeleverd. Ook zag hij hoe wasmachines werden gedemonteerd en ontmanteld. Door het glas, beton en de condensator te verwijderen, worden deze waardevolle grondstoffen behouden en hergebruikt. Bovendien draagt recycling van e-waste bij aan de reductie van CO2. “Vandaag heb ik gezien en ervaren hoe belangrijk dit werk is, ik hoop en reken erop dat dit breed uitgerold wordt”, aldus Erik Ziengs die zichtbaar onder de indruk was van de professionaliteit waarmee de circulaire economie en sociaal-maatschappelijke doelstellingen bij Road2Work samenkomen.

Jan Kamminga, voorzitter van stichting OPEN en al sinds mensenheugenis een warm pleitbezorger voor recycling, is er stellig van overtuigd dat de ketens alleen e-waste circulair kunnen opereren als deze nauw samenwerken met gemeenten, retail, inzamelaars en verwerkers. “In Nederland zijn producenten verantwoordelijk voor de financiering en organisatie van recycling van e-waste. Door krachtenbundeling, innovatie en de oprichting van een landelijk inzamelsysteem waarborgt stichting OPEN met ingang van 2021 een continue aanvoer van e-waste. Dat betekent meer behoud van grondstoffen en meer opleidingsplekken bij re-integratiebedrijven zoals Road2Work”, verduidelijkte Kamminga die het uit nostalgische overwegingen niet over zijn hart kan verkrijgen om zijn eerste mobiele telefoon te laten recyclen.

Stichting OPEN is een initiatief van ruim 2000 producenten van witgoed, ICT, audio- en visuele apparatuur, gereedschappen, armaturen en zonnepanelen. Producenten zijn wettelijk verplicht om 65 procent van alle nieuw op de markt gebrachte apparatuur in te zamelen en hoogwaardig te recyclen. Door samen te werken in stichting OPEN lijkt dit ambitieuze percentage ook echt haalbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in