BINNENLAND (DALFSEN) – De Groningse gemeente Loppersum is verkozen tot duurzaamste gemeente van Nederland, Dalfsen werd achtste en liet daarmee Midden-Drenthe (Drenthe) en Veere in Zeeland achter zich. Staphorst eindigde als vijfde. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten van energiebedrijf Vattenfall, op basis van de meest recente openbare data van Rijkswaterstaat, het CBS en Cobra Groeninzicht.

Er werd beoordeeld op drie criteria: zonnestroom, ISDE-aanvragen (Investeringssubsidie duurzame energie) en verstening van tuinen. In de gemeente Dalfsen heeft 22,2 procent van de huishoudens zonnepanelen, tegen 13,3 procent in Ommen. Uit Dalfsen kwamen 112,7 aanvragen binnen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie, in Ommen 118,8. Wat betreft het ontstenen van tuinen is er in de gemeente Ommen nog wel wat zendingswerk te verrichten. 39 Procent van de tuinen is daar verhard. Met 29,3 procent doet de gemeente Dalfsen het iets beter. Wellicht dat Operatie Steenbreek, waarbij het ontstenen van tuinen wordt gestimuleerd, daar de hand in heeft.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een tegemoetkoming voor huishoudens die willen investeren in duurzame energie. Deze subsidie kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel en biomassaketel. In 2016 en 2017 werden er – in de gemiddelde gemeente – 50,9 ISDE aanvragen gedaan per 10.000 huishoudens.

Vattenfall noemt het opvallend dat relatief veel ISDE-aanvragen uit het noorden van Nederland komen. Vooral voor pelletkachels en biomassaketels zijn hier veel subsidieaanvragen goedgekeurd. Voor zonneboilers en warmtepompen zijn de goedgekeurde aanvragen meer evenredig verdeeld over het land.

In de gemiddelde Nederlandse gemeente is 36,7 procent van de tuinen versteend. In de index is per categorie een duurzaamheidsscore bepaald. Deze gemeentelijke score is gebaseerd ten opzichte van het landelijke gemiddelde, dat als 1-score als uitgangspunt wordt genomen.

Kijk voor de mogelijkheid voor groene subsidie op de website van de gemeente waar u woont.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in