(foto: RTV Oost)

 

OVERIJSSEL (ZWOLLE) – Ruim 200 supermarkten van grootgrutter Albert Heijn zijn vrijdag niet bevoorraad. Wederom hadden boeren de op- en afrit bij het distributiecentrum op Marslanden in Zwolle hermetisch afgesloten. Dat was tegen het zere been van Peter Snijders, burgemeester van de hoofdstad en voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland. Donderdag was hij met de boeren overeengekomen dat ze toekomstige demonstraties zouden melden, maar dat was aan dovemansoren gezegd, zo bleek vrijdagochtend. Omstreeks half vijf zetten de boeren het verdeelcentrum op slot. Negen uur later braken ze de boel weer op.

“Onacceptabel. De bevoorrading van supermarkten in Noordoost-Nederland kwam hierdoor ernstig in het geding”, aldus Snijders tegen RTV Oost. Hij betwijfelt of de protesten wel dé methode zijn om het punt van de boeren duidelijk te maken. “Ik denk ook dat het draagvlak heel hard achteruitgaat. Dat is gewoon jammer. Ik snap hun noden wel, het water staat sommige mensen aan de lippen en dat raakt je.” Vrijdagavond maakte hij bekend dat landbouwvoertuigen bij boerenprotesten in de regio IJsselland vanaf heden zijn verboden. In Groningen, Friesland en Drenthe geldt het verbod al. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft alle begrip. Hij vindt dat de boeren met het blokkeren van distributiecentra ‘echt te ver’ gaan. Volgens hem is er een ‘kleine groep die de grenzen opzoekt’ en die grenzen ook over gaat.

Bij de AH-vestigingen in Dalfsen, Nieuwleusen en Ommen grepen klanten vrijdag herhaaldelijk mis. Vooropgesteld dat de boeren dit weekend thuis blijven, zijn de winkelvoorraden zaterdag weer aangevuld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in