(Eppo Bruins (foto van Twitter)

 

 

BINNENLAND – Een meerderheid van de Tweede Kamer wil niet dat Lelystad Airport dient als wisselgeld voor het terugbrengen van het aantal nachtvluchten op Schiphol. De motie daarover van Eppo Bruins van coalitiepartij ChristenUnie werd op de avond voor het zomerreces met 97 stemmen aangenomen. VVD, CDA en Forum voor Democratie stemden tegen.

Eén van de voorwaarden die het kabinet stelt aan overheidssteun voor KLM is het terugbrengen van het aantal nachtvluchten op Schiphol zodat omwonenden minder hinder ondervinden. Zo op het eerste gezicht een loffelijk streven, maar minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat verbond daar wel de voorwaarde aan dat Lelystad Airport open moet. Zowel politici als actiegroepen, waaronder HoogOverijssel, waren ronduit verbaasd over deze constructie.

Tijdens het Kamerdebat van afgelopen woensdag erkende de minister dat er weliswaar geen direct verband is, “maar met Lelystad Airport wordt reductie makkelijker”. Overigens bevestigt de motie dat de uitbreiding van de Flevolandse luchthaven om aparte besluitvorming in de Tweede Kamer vraagt.

1 REACTIE

 1. GEEF DE NATUUR EEN STEM …….

  Hoe kan het dat de Rijksoverheid de signalen uit de natuur en de samenleving negeert?
  Al jaren waarschuwt de Gelderse Natuur en Milieu Federatie “Opening ‘Lelystad’ Ramp voor de Natuur”. De natuur crepeert van droogte, sterk vervuilde lucht en het gemis aan stilte.
  Ultrafijnstof uit vliegtuigmotoren is o.a. oorzaak van longkanker en hersenziekten. Het vliegtuiglawaai veroorzaakt stress, die zich op veel manieren uit en zal uiten.
  Op de infoavond over Lelystad-Airport kwam Rutte’s directeur Luchtvaart Rob Huijser met zijn colonne binnen en zei dat protesteren geen zin had, want – zo zei hij – het gaat door.
  Natuurlijk kwam er wel protest. 20 groepen uit de regio zijn verenigd in de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen, SATL.
  Zie https://satl-lelystad.nl;
  Kijk bij ‘Geluidsoverlast’ , ‘Gezondheidsrisico’s’
  Abonneer u op de Nieuwsbrief
  Waar werkt een volksvertegenwoordiger aan mee?
  Wat doet Rutte op het podium tijdens de Coronacrisis als hij zonder ophouden wil bevorderen dat mensen gaan vliegen?
  En het wordt nog gekker als je hem hoort zeggen dat de klimaatcrisis niet bestaat, zoals hij vorig jaar nog tegen jongeren zei.
  Heel verdacht is het dat het KNMI een agentschap is van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat/Luchtvaart. Luchtvaart draagt sterk bij aan de opwarming van de aarde en zo ook aan de klimaatcrisis.
  Is Rutte nou echt bezig de natuur/de Schepping in de vernieling te jagen, omdat hij het grootste vliegveld wil.
  Geloofwaardige politiek verdraagt geen leugens!

  https://www.gnmf.nl/luchtvaart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in