In Lochem realiseerde TPSolar zonnepark Armhoede, goed voor 8,9 megawattpiek (aangeleverde foto)

 

DALFSEN – De energiecowboys uit het westen dropen maandagavond af nadat de meerderheid van de gemeenteraad hun plannen voor twee zonneparken in de gemeente naar het ronde archief had verwezen. De parken langs de Vechtdijk aan de Hooiweg (in de Marshoek) en aan de Hoevenweg zijn van de baan. PvdA’er Leander Broere vatte zijn tegenstem kernachtig samen: “Er zijn gebieden aangewezen voor het opwekken van duurzame energie, dat zijn deze locaties niet.”

Gebrek aan draagvlak onder de omwonenden. Daarop gingen beide initiatieven vooral mank. Het was met name de manier waarop Powerfield (Hoevenweg) en TPSolar (Hooiweg) de omwonenden bij de plannen hadden betrokken al speelde de omvang van beide parken, respectievelijk 13 en 14 hectare, ook mee. Daarnaast stond het de omwonenden tegen dat er landbouwgrond zou worden opgeofferd. Wat hen betreft is het geen ‘gevalletje’ ontwikkelaar pesten, maar meer een erekwestie. Medio 2018 droeg het buurtschap Marshoek breedgedragen alternatieven voor kleinschalige energieopwekking aan bij de gemeente Dalfsen die te elfder ure – met de energietransitie op de hielen – TPSolar gelegenheid bood een plan te ontwikkelen. De ’Marshoekers’ zijn zich er terdege van bewust dat de gemeente voor een ongelooflijke opgave staat als het gaat om het opwekken van duurzame energie, maar dat derden willens en wetens een verdienmodel najagen, stuit hen tegen de borst.

Hoe de buurt het voor zich ziet? Welnu: zonnepanelen op daken en stallen, kleine windmolens of een kleinschalig zonnepark. Enkele jaren terug zette energiecoöperatie Dalfsen Stroomt de trend met een zonnepark op het dak van houthandel Foreco in de bossen van Rechteren. Daarop ontstonden meer initiatieven, waaronder Vinkenbuurt Stroomt waar deze zomer duizenden panelen op een staldak energie gaan leveren aan particulieren en ondernemers binnen de postcoderoos.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in