Joeri Pool wil opening van zaken (foto: Provincie Overijssel)

 

OVERIJSSEL – Vanwege de financiële belangen die spelen weigert gedeputeerde Bert Boerman vooralsnog inzicht te geven in de documenten die nieuw licht kunnen werpen op de fraude die Keolis pleegde bij de opstellen van contracten met Chinese busproducenten. Eind vorig jaar won Keolis de aanbesteding voor elektrisch busvervoer in Overijssel, Flevoland en Gelderland.

De starre houding van Boerman is tegen het zere been van PVV Statenlid Joeri Pool die aanstuurt op transparantie. “Het is van groot belang dat falende bestuurders en frauduleuze bedrijven aansprakelijk worden gehouden voor hun gedrag. Dat kan niet als er stukken geheim worden gehouden. Wij willen geen doofpot en maken ons sterk voor openheid en transparantie”, aldus Pool die in het dagelijks leven werkzaam is als beleidsmedewerker Infrastructuur & Waterstaat voor de PVV in de Tweede Kamer.

De gedeputeerde benadrukt dat het financiële belang zwaarder weegt dan het openbaar maken van de zogenoemde side letters waarin Keolis met de Chinese busleveranciers overeen kwam dat boetes uitblijven als er te laat wordt geleverd. Nota bene: Keolis koos niet voor de Nederlandse busbouwer VDL (met vestigingen in onder meer Almelo en Eindhoven) die op voorhand al had aangegeven de bussen niet op tijd te kunnen afleveren.

De fraude kwam in de openbaarheid dankzij het journalistieke onderzoeksplatform Follow The Money. Kort voordat die haar bevindingen publiceerde had Keolis-directeur Frank Janssen gedeputeerde Boerman op de hoogte gebracht van ‘onregelmatigheden’ in de aanbesteding waarmee Keolis de opdracht had binnengesleept. Die ‘onregelmatigheden’ bleken dus de gewraakte side letters over de levering van elektrische bussen. Of de aanbesteding aan Keolis zou zijn gegund als de fraude eerder bekend was geweest, is een vraag die nog niet is beantwoord al laat het antwoord zich volgens de Haagse aanbestedingsdeskundige Wouter Stolwijk wel raden. Hij zegt: “Dat kan niet anders dan leiden tot nietigverklaring van het contract, want dat is onder valse voorwaarden getekend. Daarnaast zijn er concurrenten geweest, die zullen het er ook niet bij laten zitten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in