(foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta)

 

NIEUWLEUSEN – Maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn na het zwemmen in de Hulsterplas of is uw huisdier van slag na het waterlebberen? Dat komt door de blauwalg. Uit een watermonster-analyse door het Zwolse waterlaboratorium Aqualysis in opdracht van het Waterschap Drents Overijsselse Delta, blijkt dat de algensoort flink huishoudt in de populaire recreatieplas. Inmiddels heeft de gemeente Dalfsen waarschuwingsborden geplaatst.

Blauwalgen zijn bacteriën die van nature overal ter wereld voorkomen in zowel zoet als zout water, vooral als de watertemperatuur toeneemt. Als het kouder wordt en gaat regenen verdwijnt de blauwalg vanzelf. De algensoort is makkelijk te herkennen. Op het water drijft dan een blauwgroene laag, de restanten van de dode bacteriën. Hieruit komen giftige stoffen vrij die maag- en darmklachten kunnen veroorzaken, maar ook hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Bij klachten kan de huisarts of dierenarts uitkomst bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in