(aangeleverde foto)

 

WITHAREN – Nertsen blijken het coronavirus te kunnen overdragen op mensen. Eerder werden op twee fokkerijen in Brabant besmette dieren aangetroffen. Uit voorzorg haalde nertsenhouder Lyon Hutten vorige week zijn stal in het buurtschap Witharen leeg. Geen moment te vroeg, want woensdagmiddag werd bekend dat vijf Brabantse nertsenfokkerijen waar het virus is vastgesteld, worden geruimd. Het gaat om negen locaties in respectievelijk Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis.

Nog ongeveer 4 jaar mogen Nederlandse nertsenhouders hun bedrijf voortzetten. Om precies te zijn tot 1 januari 2024. Daarvoor is in 2013 de Wet verbod pelsdierhouderij ingevoerd. Ruim 7 jaar later heeft de wet al gezorgd voor een kaalslag in de sector. Het aantal nertsenhouders is drastisch afgenomen en de nog overgebleven ondernemers hebben te maken met regelgeving die het zo goed als onmogelijk maakt over te stappen naar een andere sector.

Over de beslissing om de stal in Witharen leeg te halen sprak Rens Turk met Lyon Hutten.

Beluister hier het gehele interview

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in