(foto: iStock)

 

 

OVERIJSSEL – Het is tegenwoordig allemaal duurzaamheid wat de klok slaat: het scheiden van afval, zonne- en windenergie, isoleren en ga zo maar door. Maar water lijkt het ondergeschoven kindje. Hoe zeker is het dat we in de toekomst nog wel genoeg drinkwater hebben? In de documentaire De waarde van water doet filmmaker Marcel Prins uit de doeken waarom water, en met name drinkwater, zo belangrijk is.

Documentairemaker Prins vindt dat er voor dit natuurproduct door de bank genomen te weinig aandacht is. “Daar staan we niet bij stil, omdat het zo vanzelfsprekend is en alom aanwezig. Want als je de kraan opendraait, komt er vanzelf drinkwater uit.” Hij denkt dat het in de toekomst steeds meer aandacht gaat krijgen, omdat er steeds minder zoet water is dat geschikt is als drinkwater. “En we zijn met steeds meer mensen, dus drinkwater wordt schaarser.”
Want ondanks de lange, droge periodes van de afgelopen jaren, lijken we een onuitputtelijke hoeveelheid drinkwater te hebben. Maar zelfs in ons waterrijke landje is dat niet het geval. Het winnen van het water is een langdurig proces en door de droge zomers komt de voorraad in het gevaar. Hoe houden we genoeg drinkwater in de toekomst? In de documentaire legt waterspecialist Sander Uittenbosch het proces uit van regenwater naar drinkwater en hoe lang dat duurt. Wat betekenen die droge zomers voor de watervoorraad? Met weinig neerslag kan droogte een serieus probleem worden. En een kwartiertje de tuin sproeien kost al snel 100 liter gezuiverd drinkwater.
De documentaire De Waarde van Water is gemaakt in samenwerking met drinkwaterbedrijf Vitens en diverse regionale omroepen, waaronder RTV Oost. In de documentaire ook volop onderwerpen uit Overijssel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in