(foto: Provincie Overijssel)

 

OVERIJSSEL – Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel kan zijn borst natmaken. Lag hij in december vorig jaar onder vuur van de PVV omdat vervoersmaatschappij Keolis na het binnenslepen van de aanbesteding voor het regionale busvervoer een trein naar hem had vernoemd, nu wordt het lastiger aangezien diezelfde vervoerder gesjoemeld blijkt te hebben bij de aanbesteding ov-concessie IJssel-Vecht. Onderzoeksjournalisten van het platform Follow the Money brachten de fraude aan het licht.

Men ontdekte dat Richard Bruns, één van de Keolis-directeuren, bij de aankoop van 300 elektrische bussen geheime afspraken had gemaakt met Chinese bedrijven, waaronder BYD. Dit blijkt uit zogenoemde side letters, zeg maar de begeleidende brieven van de Chinese elektrische busleveranciers. Daarin staan afspraken die niet het officiële contract staan, waaronder de afspraak dat de fabrikant geen boetes opgelegd krijgt als die de leveringsgaranties over honderden elektrische bussen niet nakomt. Keolis kwam de documenten zelf op het spoor en concludeerde na een extern uitgevoerd onderzoek dat er sprake was van frauduleus handelen. Daarop werden de bij de aanbesteding betrokken Bruns en vlootmanager Marcel Melissen geschorst.

De aanbesteding vertegenwoordigde een waarde van 900 miljoen euro. Voor BYD was het de grootste Europese opdracht ooit. Eind dit jaar moeten de elektrische bussen de weg op gaan in Midden-Overijssel, op de Veluwe en in Lelystad. Of de deal kan worden afgeblazen is de vraag. Met de side letters in het achterhoofd kan worden gesteld dat voorbij is gegaan aan de concurrentiepositie van de Nederlandse bosbouwer VDL met vestigingen in Almelo en Hengelo.

‘Keolis denkt onregelmatigheden te hebben ontdekt bij haar inschrijving op de aanbesteding IJssel-Vecht en heeft de opdrachtgever (provincie Overijssel – red.) hierover geïnformeerd. Keolis neemt afstand van ieder niet integer gedrag en zal passende maatregelen nemen’, aldus de vervoersmaatschappij op haar website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in