DALFSEN – Als raadslid voor de ChristenUnie maakte Anne Nijburg de afgelopen vijftien jaar indruk met vlijmscherpe analyses, beschouwingen en een brede maatschappelijke kijk. Met een al even indrukwekkende toespraak recht uit het hart nam hij dinsdagavond afscheid van de Dalfser politiek. Bij het verlaten van het spreekgestoelte sloeg hij op een Afrikaanse trommel, omdat vertrekken met stille trom hem niet past. Immers, er is veel bereikt en daar was volgens Anne Nijburg niks cryptisch aan.
Voor zijn maatschappelijke inbreng – ook buiten de politiek – kreeg hij van burgemeester Han Noten de versierselen opgespeld die horen bij de koninklijke onderscheiding lid in de orde van Oranje Nassau.

Eveneens lid in de orde van Oranje Nassau werden CDA-senator Theo Logtenberg en Johan Wiltvank van de PvdA. Beide namen afscheid na jarenlang elk vrij moment naast hun reguliere werk in de lokale politiek te hebben gestoken. Hun kennis zal niet verdampen. Het moet wel heel gek lopen als zij niet worden benaderd voor een adviesfunctie.

Afscheid namen ook Jan Rooijakkers van D66, Arie Koetsier (CDA) en Evert Jan Hof, Aalt Westerman en Peter Meijerink van GemeenteBelangen. Zij keren niet terug in de nieuwe raad. Naast een fraaie zwartwit foto van Paul Bink kregen zij bloemen en de penning van de gemeente Dalfsen.
Betsy Ramerman, Janine Schiphorst en Wim Massier van het CDA keren terug in de nieuwe raad en dat geldt ook voor Gerrit Jan Veldhuis van de VVD, Ingrid Kappert, Inge Haarman, Herman Klein Koerkamp en Jos Ramaker van GemeenteBelangen, alsmede Rietje Lasche en Luco Nijkamp van de ChristenUnie.
Rietje Lasche, Janine Schiphorst en Inge Haarman kregen veel voorkeurstemmen.
Nog niet zeker van een plek in de nieuwe raad zijn Roel Kouwen (CDA) en Gerard Jutten en Hans Ellenbroek van GemeenteBelangen. Dit hangt af van hoe de nieuwe raad de wethouders kiest.

Donderdagavond wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

Fractievoorzitter Jos Ramaker van Gemeentebelangen heeft goede hoop dat er op korte termijn een nieuwe coalitie kan worden gevormd, bij voorkeur voor de perspectiefnota in mei.
Woensdagmiddag staan de eerste oriënterende gesprekken gepland.