EUROPA – De wolf mag niet worden afgeschoten, ondanks dat het beest schapen doodbijt en boeren op kosten jaagt. Dat zegt het Europees Parlement in antwoord op het plan van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, die de beschermde status voor de wolf wilde opheffen. Dat meldt RTV Oost.

De politica pleitte dinsdag voor het opheffen van de status op een door haar belegde wolvenconferentie in Brussel. Het Europees Parlement vindt de beschermde status voor de wolf belangrijker dan de overlast die de wolf veroorzaakt. “Het opheffen van de bescherming brengt het natuurlijke erfgoed in Europa in gevaar”, zegt EU-commissaris Karmenu Vella. “Mensen en wolven zouden naast elkaar moeten kunnen bestaan.”

Vella zegt dat andere maatregelen effectiever zijn dan het doden van wolven. De overlast door wolven is volgens hem in toom te houden met onder meer elektrische hekken, training aan boeren en een financiële compensatie. Nederland en de andere Europese landen moeten zelf passende maatregelen nemen tegen wolven.