Krantenknipsels van bijna 75 jaar geleden (foto: Johan Bokma Fotografie)

 

 

DALFSEN – Het was een komen en gaan van mensen met hoofden vol verhalen en tassen vol tastbare zaken waaraan de nodige herinneringen kleven. Dat was maandagmiddag het beeld in De Trefkoele+, de plek waar de dertiende aflevering van het WO2 Café werd gehouden in een reeks van vijftien. De Historische Kring Dalfsen was gastheer. Bart Kieft, presentator van RTV Oost, is vanaf het eerste uur betrokken en praat de verhalen aan elkaar met de bedoeling om onbekende herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog op te diepen en vervolgens levend te houden.

Het bijzondere verhaal van Sonja de Vries over haar vader Hidde die in de oorlog zat ondergedoken in Nieuwleusen, maakte indruk. Hij werd verraden door de postbode en kwam uiteindelijk in de net ontgonnen Noordoostpolder terecht, bij onderduikers bekend onder de naam Nederlands Onderduikers Paradijs. Of neem de sigarettendover, gemaakt van muntgeld uit die tijd van Foky van Rijswijk uit Dalfsen. Een stil protest tegen de bezetter. Opgeteld zijn die muntjes zes en een kwart cent, een regelrechte verwijzing naar de gehate nazi Seyss-Inquart die in de oorlog Rijkscommissaris van Nederland was.
Een schoolklas hoorde ademloos het verhaal aan van een ooggetuige die ten tijde van de oorlog net zo oud was als de kinderen die nu aandachtig luisterden. Die terugblik op andere tijden riep veel vragen op die de vertelster geduldig beantwoordde.

RTV Oost maakt een registratie van deze WO2 Café-tour. De meest bijzondere verhalen komen voorbij, alsmede de voorwerpen die jarenlang zijn gekoesterd omdat er herinneringen aan kleven. Het WO2 Café is de eerste aanzet naar het lustrumprogramma 75 Jaar Vrijheid Overijssel. Het idee komt uit de koker van Platform WO2 Overijssel, bestaande uit het Memory Museum, het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats, het Historisch Centrum Overijssel, de provinciale bibliotheken en het Bevrijdingsfestival Overijssel.

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)