OMMEN – Wethouder Ko Scheele heeft toegezegd zich hard te willen maken om de roede van de Konijnbeltsmolen op korte termijn te vervangen. Vanwege veiligheidsredenen staan de wieken van deze molen al een tijdje stil. Scheele zei dat tijdens zijn openingsspeech van de vijfde Ommer Molendag op de partyboot van rederij Peters, pal  tegenover de Konijnenbeltsmolen. Direct daarna verrichtte hij de officiele ingebruikname van de nieuwe trap in de molen door een lint door te knippen. Deze trap maakt de toegang voor bezoekers naar de eerste verdieping een stuk makkelijker. Daar is de nieuwe en blijvende tentoonstelling met oud molengereedschap, molenproducten en prachtige foto’s van de Ommer molens te zien. Daarnaast kan een bezoek worden gebracht aan de zomerexpositie ‘Kunt onder de wieken’ van kunstenaars.
Er was zaterdag bar weinig wind, maar des te meer bezoek. Het totaal aantal bezoekers bij de vijf Ommer molens oversteeg dit jaar met gemak alle voorgaande edities. In de molen aan Den Oord bijvoorbeeld turfde molenaar Roelof Rolleman maar liefst zeshonderd bezoekers. Het stelde de organiseerde stichting de Ommer Molens tot volle tevredenheid. “De bezoekers op deze wijze ons mooi cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen”, aldus Johan Otten, voorzitter van de molenstichting. “Daarom houden we deze Ommer molendag. Dit jaar voor de vijfde keer met groot succes. Wij mogen in Ommen trots zijn met het rijk molenbezit”.

Dat de molens door gebrek aan wind met de grootste moeite draaiende konden worden gehouden, kon het publiek maar niet deren. Behalve het mooie weer was er in en rond de molens genoeg te doen. Bij de Konijnenbeltsmolen waren demonstraties met een antieke dorsmachine en zorgden warme bakkers voor ambachtelijk gebakken broodjes en koek. En er was muziek. Twee accordeonisten voor de muzikale noot. Muziek was er ook bij de Besthmenermolen en molen Den Oordt, maar dan in de vorm van een draaiorgel. Bij molen Den Oordt kon het publiek zien hoe een mobiele houtzaag boomstammen verzaagde tot planken. Een mooi kijkje in de geschiedenis van de oude windmolen Den Oordt die in 1824 als houtzaagmolen diende. Het streekmuseum was ook geopend. Ook molen De Lelie en de Vilsterse molen waren geopend.