DALFSEN – Om al die duizenden mantelzorgers in het zonnetje te zetten werd donderdagmiddag een begin gemaakt met de Dag van de Mantelzorg. Omdat de groep zorgers zo groot is werd die dag vrijdag nog eens dunnetjes overgedaan. Zaterdag 17 en 24 november is het de beurt aan de jonge mantelzorgers. Speciaal voor al die mensen, jong en wat ouder, die onvoorwaardelijk klaar staan voor hun partner, kind, broertje of zusje, vader. moeder, buurman, buurvrouw, kennis, vriend of vriendin.
Voor de oudere mantelzorgers gebeurde dat – net als vorig jaar – in het Roode Hert in Dalfsen met een high tea, een higher level of chocolate, een high wine of een high beer. De jonge mantelzorgers daarentegen worden verwend met uitstapjes naar respectievelijk De Flierefluiter en De Efteling. Wethouder Jan Uitslag hield de aanwezigen donderdag- en vrijdagmiddag voor dat mantelzorgers onmisbaar zijn. “Want zonder u wordt de zorg in Nederland onbetaalbaar. “We hebben ontzettend veel waardering voor wat u doet. Loopt u ergens klem. Kom dan langs bij de gemeente, Samen komen we eruit. Voor nu: geniet, klets en deel. Veel plezier!”, waarmee hij iedereen uitnodigde om lekker te eten en te drinken en zich voor de verandering – al was het maar voor een paar uurtjes – lekker in de watten te laten leggen.

Mantelzorgers vanaf achttien jaar die in de gemeente Dalfsen wonen óf zorgen voor iemand uit de gemeente Dalfsen, hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente Dalfsen om zich aan te melden voor de Dag van de Mantelzorg. Donderdag- en vrijdagmiddag stond er een high tea op het programma met liters thee en een overdaad aan huisgemaakte zoete en hartige hapjes. Wie meer gecharmeerd was van chocolade kon ‘s avonds terecht bij de Higher level of Chocolate waar men na een korte uitleg en demonstratie chocolade spuiten door een plaatselijke banketbakker zelf aan de slag kon. ‘s Middags was er een high tea en voor de wijnliefhebbers was er ‘s avonds een high wine, een wijnproeverij onder begeleiding van een echte wijnkenner, inclusief hartige hapjes. En wie meer had met bier, schoof aan bij de high beer, een bierproeverij met bijbehorende hapjes, die weerd verzorgd door een echte bieroloog.
De mantelzorgdagen zijn een initiatief van de gemeente Dalfsen, de werkgroepen Mantelzorg Nieuwleusen, Dalfsen en Lemelerveld, Zorgspectrum ‘t Zand locatie Hulstkampen, Zorgcentrum Rosengaerde, ZGR Brugstede en het mantelzorgteam van Saam welzijn.

Zaterdag 17 en zaterdag 24 november is het de beurt aan de jonge mantelzorgers, de kinderen die (mee)zorgen voor iemand in hun omgeving of die opgroeien met een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid. Kinderen tot circa tien jaar kunnen zaterdag 17 november mee naar De Flierefluiter in Raalte, het grootste speel-en doepark in onze provincie. De kinderen kunnen de hele middag lekker spelen, eten en drinken.
Voor jongeren van tien tot een jaar of vierentwintig staat er zaterdag 24 november een uitje gepland naar de Winter Efteling in Kaatsheuvel.