BINNENLAND – Boeren gaan de burger die zich inzet voor het boerenwerk en het boerenleven belonen. Jong, oud, man, vrouw, alleen of in groepsverband; iedereen die bewezen hart heeft voor de land- en tuinbouw kan genomineerd worden voor De Gouden Trekker. De prijs is in het leven geroepen door Team Agro NL, een organisatie die de landbouwsector promoot. Dat meldt RTV Oost.

De Gouden Trekker is een beeldje van een gouden trekker, gemaakt door kunstenaar Gerrit van Emous. Het beeld verwijst naar de winnaar, die voor de Nederlandse land- en tuinbouw een ‘gouden trekker’ is.

Team Agro NL wil meer burgers betrekken bij de agrarische sector. Het is een collectief van boeren en tuinders die samen strijden voor “een positief imago van de voedsel- en bloemenmakers” zoals ze zelf zeggen. Om in aanmerking te komen voor de prijs moeten kandidaten zich bewezen hebben ingezet voor de verbinding tussen boer en burger, platteland en stad. En ze mogen zelf geen boer of boerin zijn.

“Met deze Gouden Trekker willen wij burgers stimuleren samen met boeren en tuinders mee te helpen aan het vergroten van het draagvlak en daarmee het bestaansrecht van de agrarische sector in Nederland”, aldus voorzitter Geertjan Kloosterboer van Team Agro NL.

De prijs komt niet voort uit het nieuws dat een op de vijf boeren miljonair zijn, en dus gouden bergen zouden bezitten. Naar aanleiding van een artikel in een landelijke krant kwam een storm van reacties op gang op twitter met #goudentrekker. In de ogen van veel boeren werd vergeten dat zij dan wel grond en goed bezitten, maar geen miljoen euro in contanten. Boeren twitterden massaal foto’s van hun ‘gouden trekker’ op het nieuws.

“Dat was een mooi voorbeeld van samen actievoeren en een mooi haakje voor deze uitreiking, maar de Gouden Trekker Award zat toen al in de pijplijn”, zegt Kloosterboer. Hij hoopt dat na de eerst uitreiking komend voorjaar er nog vele zullen volgen.