OVERIJSSEL – In vier Overijsselse buurten daalt de waarde van woningen als Lelystad Airport open gaat. In delen van Kampen en Zwolle loopt de waardedaling op tot ruim vijf procent, zo berekende de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) in opdracht van RTV Oost. Dit komt door de lage aanvliegroutes naar het nieuwe vliegveld in Lelystad. Nout Peper en Oscar Siep van RTV Oost schreven erover.

De volgende wijken en gebieden krijgen te maken met een daling van huizenprijzen wanneer Lelystad Airport open gaat:

-Polder Dronthen, ten zuidwesten van Kampen. Op dit moment wonen hier 110 inwoners in 35 huishoudens. Hier komt Reeve, een nieuw dorp waar de komende tien jaar 600 woningen gebouwd worden.

-Stadsbroek, onderdeel van Stadshagen in Zwolle; twintig huishoudens.

-Mastenbroek, polder in de gemeente Zwolle; twintig huishoudens.

-’s Heerenbroek, gemeente Kampen; 230 huishoudens.

Deze gebieden krijgen te maken met een waardedaling als er straks 45.000 vliegtuigen per jaar van en naar Lelystad vliegen. Volgens minister Van Nieuwenhuizen is dit het maximale aantal vluchten.

Dit betekent dat er 305 huishoudens getroffen worden als het vliegveld open gaat in 2020. Als het nieuwe dorp Reeve ten zuidwesten van Kampen gebouwd is, loopt het totaal op tot 905 huishoudens.

In de discussie rondom de opening van Lelystad Airport wordt regelmatig geschermd met het argument dat de waarde van woningen afneemt wanneer de laagvliegroutes gebruikt worden. Nu blijkt dat het effect op de Overijsselse woningmarkt meevalt, concludeert Jan Rouwendal van de VU. Als bijzonder hoogleraar Ruimtelijke Economie leidde hij het onderzoek.

“Ik begrijp dat er bezorgdheid is als je hoort dat Lelystad Airport een drukke luchthaven wordt met vliegroutes over Overijssel”, aldus Rouwendal. “Het is daarom denk ik zinvol om als universiteit te onderzoeken in hoeverre de bezorgdheid gerechtvaardigd is. Wij vinden dat het effect op de waarde van woningen in Overijssel meevalt. Het gaat om een relatief klein aantal woningen.”

Ook in Gelderland is het effect op de huizenprijzen minimaal, concluderen de onderzoekers. “De situatie is vergelijkbaar met die in Overijssel.” Het wordt een ander verhaal voor veel inwoners van Flevoland, waar het effect op de huizenmarkt groter is dan in onze provincie.

Vandaag besteedt RTV Oost ruimschoots aandacht aan de dalende huizenprijzen als gevolg van Lelystad Airport met achtergronden, duiding, reacties en discussie. Kijk ook naar onze televisiespecial na Overijssel Vandaag om 17.00 uur.