OVERIJSSEL – Elke vijf jaar worden in Europa de politici voor het Europees Parlement gekozen. Iedereen die mag stemmen kan morgen naar de stembus. Leven de Europese verkiezingen? Minder dan de gemeentelijke of provinciale verkiezingen, maar het beslist de moeite waard om morgen naar het stemlokaal te gaan. Er staan belangrijke zaken op stapel waarover wij ons zegje kunnen doen.

Men heeft het altijd over ‘Brussel’, maar het Europees Parlement vergadert zowel in België als in Straatsburg. Samen met 27 andere Europese landen zit Nederland in de Europese Unie. Voorlopig althans, want Groot-Brittannië heeft z’n vertrek aangekondigd. De vraag is alleen wanneer?

Maar waar stemmen we morgen nu eigenlijk voor? Een korte uitleg. De drie belangrijkste instanties binnen de Europese Unie zijn:


* Het Europees Parlement
* De raad van de Europese Unie
* Europese Commissie

Voor het Europees Parlement gaan we morgen naar de stembus. Daar zitten in totaal 751 volksvertegenwoordigers, gekozen uit alle landen in de Europese Unie. Elk land levert een aantal Europarlementariërs. Hoe meer inwoners een land heeft, hoe meer zetels het krijgt. Nederland is verhoudingsgewijs klein en is goed voor 26 zetels. Italië heeft meer inwoners en krijgt daarom 73 zetels.
Het Europees Parlement is de zogenoemde wetgevende macht. Dat betekent dat het parlement wetten aan mag nemen of andere besluiten mag wijzigen of verwerpen, vergelijkbaar met de rol van de Tweede Kamer in de Nederlandse politiek. Bij de verkiezingen van donderdag wordt gestemd op kandidaten uit ons eigen land.

Twijfels over welke partij u moet kiezen? Kijk hier voor meer informatie over de Europese verkiezingen en de kandidaten. Klik hier voor de StemWijzer.