Europarlementariër Jan Huitema (midden) luistert aandacht toe (foto: Johan Bokma Fotografie)

 

 

VECHTDAL – Het aardwarmteproject van de glastuinders in de Koekoekspolder bij IJsselmuiden had vrijdagochtend al indruk gemaakt op Europarlementariër Jan Huitema (VVD) en het verhaal van Arno van Spijker in Vinkenbuurt deed daar ‘s middags nog een flinke schep bovenop. De Brusselse landbouwwoordvoerder – zelf melkveehouder in Makkinga (Friesland) – was op uitnodiging van de VVD Vechtdal naar Overijssel afgereisd om kennis te nemen van lopende en komende energietransitie-projecten op agrarisch gebied. Arno van Spijker bijvoorbeeld stelt de daken van zijn stallen beschikbaar aan VinkenbuurtStroomt, een zonnestroomcoöperatie die met de knowhow van DalfsenStroomt elektriciteit gaat leveren aan de inwoners van Vinkenbuurt. De Triodos bank neemt 60 procent van de financiering voor haar rekening, de overige 40 procent moet worden opgehoest door de afnemers zelf, de inwoners van het buurtschap. “Binnen Vinkenbuurt is veel draagvlak en dat heeft mij er ook toe gezet om na a ook b te zeggen”, aldus de melkveehouder die binnenkort dus ook zonnestroomboer is.

Kandidaat-Statenlid Kees Hofstee en Statenlid Gert Brommer, allebei VVD, waren zeer onder de indruk van het verhaal van Arno die met het aanbieden van zijn daken een voortrekkersrol kan gaan vervullen voor collegaboeren in de kleine kernen. Gert Brommer: “Zonnepanelen op daken van agrarisch onroerend goed heeft onze voorkeur boven zonnestroomparken op kostbare landbouwgrond. Laten we eerst proberen boeren te stimuleren zonnepanelen op hun dak te leggen. Is het niet voor eigen gebruik, dan wel voor buurtschappen zoals hier in Vinkenbuurt.” Ook Ommernaar Kees Hofstee, in het dagelijks leven strategisch stedenbouwkundige, juicht het project in Vinkenbuurt toe. “Dergelijke initiatieven komen vanuit de samenleving en dat moeten wij als overheid omarmen en stimuleren.” Als voorbeeld noemde hij nieuwe Hoogeveense wijk Nijstad-Oost waar 80 nieuwe woningen worden gebouwd die worden verwarmd met groene waterstof. De Overijsselse VVD-fractie heeft een groot hart voor de landbouwsector en dat klinkt Europarlementariër Jan Huitema als muziek in de oren. “We krijgen allemaal te maken met de energietransitie en daarom is het belangrijk dat dit voluit op de Europese agenda komt te staan”, aldus de politicus die er na de Europese verkiezingen in mei graag nog een tweede termijn aan vast knoopt. ‘Geef ondernemers ruimte in wet- en regelgeving’ is zijn motto. Robbin Rutten, lid van de VVD-raadscommissie in Ommen, knikte instemmend en keek naar de grijze lucht. ‘Slecht weer voor zonnepanelen’, leek hij de denken. Was de wens de vader van de gedachte of hoorden we hem mompelen dat achter de wolken altijd de zon schijnt?

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)

(Kandidaat-)Statenleden, boeren, zonnestroomboer Arno van Spijker, Europarlementariër Jan Huitema en wat pers op de plek waar het zonnestroompark van Vinkenbuurt komt, het bedrijf van Arno van Spijker.